«Mega» σκάνδαλο υποκλοπών πλήττει τη Βρετανία

Με την ανοχή Facebook, Google, Apple, Yahoo και τη συνδρομή της αμερικανικής NSA η βρετανική κυβέρνηση απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα


Μέγα σκάνδαλο υποκλοπών πλήττει τη Βρετανία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση συνέλεξε κρυφά δεδομένα επικοινωνίας από κορυφαίους αμερικανικούς ιντερνετικούς κολοσσούς, όπως είναι οι εταιρείες Facebook, Google, Apple, Yahoo, Microsoft, Skype, μέσω της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και του FBI.

Με βάση τον «Guardian» που επικαλείται πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, η βρετανική  υπηρεσία υποκλοπών «GCHQ» έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2010, ενώ έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 197 εκθέσεις  μυστικών εγγράφων κατά το 2012.

«Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ονομάζεται Prism, και φέρεται να επιτρέπει στη βρετανική GCHQ να παρακάμψει την επίσημη νομική διαδικασία που απαιτείται για να αναζητήσει προσωπική υλικό όπως φωτογραφίες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και βίντεο από μια επιχείρηση του Διαδικτύου που βασίζεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει ο «Guardian».

«Η χρήση του Prism εγείρει ηθικά και νομικά ζητήματα σχετικά με μια δυνητικά τόσο άμεση πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμύρια χρηστών του Διαδικτύου, καθώς επίσης και ερωτήματα για το ποιοι Βρετανοί υπουργοί γνώριζαν για την ύπαρξή του», προσθέτει.

Η βρετανική «GCHQ» αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, και αρκέστηκε σε λακωνισμούς λέγοντας μόνο ότι «παίρνει τις νομικές της υποχρεώσεις πολύ σοβαρά».

Να σημειωθεί, ακόμη, πως η βρετανική εφημερίδα μαζί με την «Washington Post» προκάλεσαν σάλο την Πέμπτη μέσα από άκρως αποκαλυπτικά άρθρα τους που θέλουν αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν τηλεφωνικά δεδομένα στις ΗΠΑ και να έχουν πρόσβαση στους σέρβερ ομίλων πληροφορικής, όπως οι Google και Facebook. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πρόκειται για πρακτικές που κληρονομήθηκαν από την περίοδο της προεδρίας Μπους και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες απειλούν την εθνική ασφάλεια. Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν «μια εν δυνάμει απειλή για τη δυνατότητά μας να εντοπίζουμε και να απαντούμε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα μας», γράφει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διέψευσε ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες ή πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κυβέρνησης Ομπάμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr