Βουλγαρία: «Γόρδιος δεσμός» η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε

Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για «ξεπάγωμα» του έργου

Στη βουλγαρική Βουλή εναπόκειται πλέον η όποια απόφαση για «ξεπάγωμα» των σχεδίων κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια πολιτική απόφαση, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Στόινεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι BTV.

Ο κ. Στόινεδ σημείωσε ότι η υπόθεση έχει μετατραπεί σε έναν «ιδιόμορφο γόρδιο δεσμό» λόγω των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε «ασυνεπείς» και «αντιφατικές» και οι οποίες οδήγησαν όπως είπε στην αγωγή αποζημίωσης (ύψους ενός δισ. ευρώ) που κατέθεσε η ρωσική Rosatom, με αφορμή τη μονομερή διακοπή κατασκευής του έργου από τη Σόφια.

Ο Βούλγαρος υπουργός, μιλώντας για τις προτεραιότητες στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας, δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση τη «βρήκε σε κώμα», ενώ σημείωσε πριν την όποια απόφαση επανεκκίνηση ή μη του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού θα προηγηθεί προσεκτική ανάλυση σε βάθος όλων των παραγόντων που επηρεάζουν το σχέδιο κατασκευής.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι κατασκευαστές έχουν υποβάλει ήδη όλα τα απαιτούμενα από τη δικογραφία έγγραφα. Όπως ανακοινώθηκε, η κατάθεση του ρωσικού «πακέτου» στο Διεθνές Δικαστήριο του Παρισιού έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν, συμπτωματικά, στη Σόφια έφτασε ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Ανατολί Γιανόφσκι, για να συζητήσει με τον υπουργό Στόινεφ το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Η κατασκευή του αγωγού μπορεί να ξεκινήσει στην επικράτεια της Βουλγαρίας ως το τέλος της χρονιάς, όπως ανακοινώθηκε, ενώ μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου «Μπέλενε».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε άλλωστε και η συνέντευξη του εκπροσώπου της Rosatom Σεργκέι Νόβικοφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Ο κ. Νόβικοφ δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να βρεθεί λύση αμοιβαίου οφέλους για το σχέδιο 'Μπέλενε' ως τον Ιούλιο του 2014, όταν θα αρχίσει η δίκη στο Παρίσι». Πρόσθεσε δε, ότι η ρωσική πλευρά δεν «βλέπει» κανένα πρόβλημα να ξεκινήσει καινούργιες διαπραγματεύσεις με τη Σόφια μέχρι τη δίκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις, τους επόμενους 12 μήνες «μπορεί να εξαλειφθεί και το ίδιο το αντικείμενο της αντιδικίας, στην περίπτωση που η Rosatom και η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας καταλήξουν σε συμφωνία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr