Δεκατρία λεπτά έστησε ο Ομπάμα την Μέρκελ

Δεκατρία λεπτά έστησε ο Ομπάμα την Μέρκελ

Σε εξέλιξη η συνάντηση για τον έλεγχο των πυρηνικών - Ομιλία αλά Κένεντι του Μπαράκ στο Βερολίνο.

Δεκατρία λεπτά έστησε ο Ομπάμα την Μέρκελ
Δεκατρία λεπτά έστησε ο Ομπάμα την Μέρκελ
Ομιλία αλά... Κένεντι θα εκφωνήσει σε λίγες ώρες ο πλανητάρχης στην Πύλη του Βραδεμβούργου, εκεί όπου όπου πριν από 50 χρόνια  -σε μια πόλη που μόλις πρόσφατα τότε είχε διαιρεθεί με το Τείχος- είχε εκφωνήσει την ιστορική ομιλία του ο Τζον Κένεντι: «Ich bin ein Berliner» (Είμαι ένας Βερολινέζος).

Αυτή την ώρα, ο πλανητάρχης συναντάται με την κυρία Μέρκελ στην Καγκελαρία ενώ νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Γερμανό πρόεδρο.  

Θέλοντας να αφήσει το δικό του λιθαράκι στην... ιστορία, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει στην πολυαναμενόμενη ομιλία του τον στόχο της Ουάσινγκτον για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών, κατά ένα τρίτο.

Επιπλέον, θα αναφέρθεί στους «στέρεους δεσμούς» της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο.  

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψή του Ομπάμα στη Γερμανία, είναι  η πρώτη που πραγματοποιεί από τότε που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ.  Το 2008, ο Ομπάμα, ως γερουσιαστής, είχε μιλήσει στο Τιργκάρτεν του Βερολίνου ενώπιον 200.000 ανθρώπων, γεγονός πρωτόγνωρο σε προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Τότε, τρεις μήνες πριν από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ομπάμα είχε καλέσει τη νέα γενιά των Ευρωπαίων και των Αμερικανών να γκρεμίσουν τα τείχη μεταξύ συμμάχων, μεταξύ φυλών και θρησκειών ώστε να αντιμετωπιστούν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.



Η ομιλία του Ομπάμα το 2008 είχε επικριθεί από τον τότε αντίπαλό του στις εκλογές, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν ο οποίος χαρακτήρισε «ευτελές» το να κάνει κανείς προεκλογική εκστρατεία από το εξωτερικό. Ο γερμανικός Τύπος έγραψε επίσης ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε απαγορεύσει στον υποψήφιο των Δημοκρατικών να μιλήσει μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, για αυτό και η συγκέντρωση έγινε τελικά στο Τιργκάρτεν, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Πριν την πολυαμενόμενη ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε  το Ανάκτορο Bellevue όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος τον υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές. Μετά τα εθιμοτυπικά, οι δύο πρόεδροι  συνομίλησαν με μαθητές από σχολείο του Βερολίνου.

Αυτήν την ώρα, ο πλανητάρχης συναντάται στην καγκελαρία με την σιδηρά κυρία της Γερμανίας και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜε, ο Αμερικανός πρόεδρο έστησε την Γερμανίδα καγκελάριο...13 λεπτά.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν για μιάμιση ώρα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ στον Τύπο και κατόπιν το τετ-α-τετ σε γεύμα εργασίας. Εκεί αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων η υπόθεση κατασκοπείας PRISM -η αποκάλυψη από το «βαθύ λαρύγγι» των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSA)  για την οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει 16 ερωτήσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι εξελίξεις στην Συρία, στο Αφγανιστάν και στην Μέση Ανατολή και το θέμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.



Όσο οι δύο ηγέτες θα συζητούν για παγκόσμια ειρήνη και οικονομία, η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από τον σύζυγο της καγκελαρίου Γιοάχιμ Ζάουερ, ο οποίος σπανίως εκτελεί επίσημα «καθήκοντα», θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το κτίριο της βουλής και το τμήμα του Τείχους που διατηρείται.
 
Προτού ξεκινήσει τις επαφές με τη γερμανική ηγεσία, ο πλανητάρχης, υπό το άγρυπνο μάτι των Αμερικανών μυστικών πρακτόρων, επισκέφθηκε επί τρεις ώρες σήμερα το πρωί το γυμναστήριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Carlton στο Βερολίνο όπου διαμένει με την οικογένειά του και εν συνεχεία έβαλε τις τελευταίες πινελιές στην πολυαναμενόμενη ομιλία του.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», η προεδρική σουίτα όπου κατέλυσε ο Ομπάμα, η Μισέλ και οι δύο κόρες τους, Σάσα και  Μάλια είναι 204 τ,μ. , κοστίζει τη βραδιά 5.500 ευρώ και , μεταξύ άλλων. διαθέτει σάουνα και μηχανή εσπρέσο.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης