Οι ΗΠΑ κυνηγούν τον «αόρατο» Σνόουντεν

Οι ΗΠΑ κυνηγούν τον «αόρατο» Σνόουντεν

Δεν έφτασε χθες στην Κούβα, κανείς δεν ξέρει πού είναι - Πληροφορίες ότι βρίσκεται ακόμη στη Μόσχα - Τι παραδέχτηκε ο πρώην πράκτορας της CIA  στην τελευταία του συνέντευξη - Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα - «Δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας

Οι ΗΠΑ κυνηγούν τον «αόρατο» Σνόουντεν
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Ο Σνόουντεν παραμένει άφαντος, ενώ δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι άνευ προηγουμένου προκειμένου να βρουν τα ίχνη του. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Αμερικανός δεν έφτασε χθες στην Κούβα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, κάτι που επιβεβαίωσαν οι δημοσιογράφοι που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Αβάνας, περιμένοντας να προσγειωθεί η πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Σνόουντεν έφτασε στη Μόσχα την Κυριακή, έβγαλε εισιτήριο για την Αβάνα αλλά δεν το χρησιμοποίησε.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και πηγή του αεροδρομίου της Μόσχας, που δήλωσε ότι ο Σνόουντεν είχε εισιτήριο για χθεσινή πτήση προς την Αβάνα, αλλά δεν το χρησιμοποίησε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, συνταξίδευε με τη Βρετανίδα νομικό Σάρα Χάρισον, συνεργάτιδα του WikiLeaks.

«Η Χάρισον έφθασε από το Χονγκ Κονγκ μαζί με τον Σνόουντεν στις 23 Ιουνίου γύρω στι 5 το απόγευμα. Είχε ένα εισιτήριο για την Αβάνα στις 24 Ιουνίου, αλλά δεν το χρησιμοποίησε. Και αυτή είχε εισιτήριο για την Αβάνα. Αλλά ούτε εκείνη το χρησιμοποίησε», δήλωσε η πηγή

Πάντως, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Σνόουντεν στην εφημερίδα South China Morning Post, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει ότι είχε προσληφθεί από την ιδιωτική εταιρεία Βooz Allen Hamilton με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις δραστηριότητες της NSA.

Ο Σνόουντεν εργαζόταν στην εταιρεία αυτή στη Χαβάη απ' όπου αναχώρησε στις 20 Μαΐου για το Χονγκ Κονγκ.

«Τα καθήκοντά μου στην εταιρεία αυτή μου επέτρεπαν την πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σε οτιδήποτε άλλο παρακολουθούσε η NSA σ' όλο τον κόσμο. Γι' αυτό δέχθηκα τη θέση αυτή», τονίζει ο Σνόουντεν.

Η εταιρεία αυτή απέλυσε τον Σνόουντεν μετά τις διαρροές στον Τύπο. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ρααέλ Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή το αίτημα του Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Κλείσιμο
Δεν έφτασε ποτέ στην Κούβα
Ο Σνόουντεν επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν ταξίδεψε με την πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot που προσγειώθηκε χθες στην Αβάνα.

Ρώσοι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Αβάνας δήλωσαν ότι κανείς δεν είδε τον Σνόουντεν και ότι δεν είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.

Όταν έκανε την εμφάνισή του ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν. Εκείνος έβγαλε τότε τη δική του φωτογραφική μηχανή, τράβηξε φωτογραφία τους φωτογράφους και είπε: «όχι, δεν υπάρχει κανένας Σνόουντεν».

Μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους δήλωσαν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν σ' αυτό αμέσως μετά την απογείωσή του ότι ο Σνόουντεν δεν είναι επιβάτης της πτήσης αυτής.


Αυτή είναι η θέση 17Α στην οποία υποτίθεται ότι θα καθόταν χθες στην πτήση για Αβάνα ο Σνόουντεν. Ένας δημοσιογράφος ανήρτησε την παραπάνω φωτογραφία στο Twitter, απογοητευμένος που δεν θα ταξίδευε δίπλα στον 29χρονο πρώην πράκτορα....

Ο Σνόουντεν έφυγε από το Χονγκ Κονγκ για να μην συλληφθεί, δήλωσε ο δικηγόρος του
Πριν ακόμη η Ουάσινγκτον εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του την Παρασκευή, ο Σνόουντεν ήταν πεπεισμένος ότι οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας, η οποία πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, θα τον συλλάμβαναν.

Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Χο, δικηγόρο υπέρμαχο της δημοκρατίας και έναν από τους τρεις συμβούλους του Αμερικανού φυγά κατά την παραμονή του στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια της κράτησής του δεν θα είχε τους φορητούς υπολογιστές του.

Αυτό ήταν μια «αφόρητη» προοπτική για τον πρώην διαχειριστή των συστημάτων της NSA, για την οποία αποκάλυψε ότι παρακολουθούσε τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.

«Το κρίσιμο σημείο σε αυτή την υπόθεση θα ήταν αν θα μπορούσε να απελευθερωθεί με εγγύηση», είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χο αποκαλύπτοντας τις σχεδόν παράνομες συνθήκες διαβίωσης του Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ.

Είχε ανησυχήσει πολύ με την ιδέα ότι θα περνούσε μήνες στη φυλακή αναμένοντας μια δικαστική απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με ποινή 30 χρόνων στην απομόνωση, υπογράμμισε.

«Ήρθε στο Χονγκ Κονγκ μόνος. Ένιωθε εγκαταλειμμένος και είχε επαφές με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω δικηγόρων», είπε ο Χο. Διέμεινε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για πολλές ημέρες, εντοπίστηκε από τον Τύπο και έφυγε από το ξενοδοχείο στις 10 Ιουνίου. Κατόπιν άλλαξε τόπο μια ή δύο φορές, τη νύχτα, με άκρα μυστικότητα, πριν βρει καταφύγιο σε έναν υποστηρικτή της υπόθεσής του.

Πριν από μια εβδομάδα, οι σύμβουλοί του οργάνωσαν δείπνο σε αυτό το διαμέρισμα, με πίτσα, μπουτάκια κοτόπουλου, σάλτσες και Pepsi. Ο Σνόουντεν ήταν ανήσυχος και ζήτησε από όλους να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα μέσα στο ψυγείο.

Οι δικηγόροι του εξήγησαν τότε ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μπορούσε να τον συλλάβει και να τον προφυλακίσει και ότι οι συνθήκες παραμονής του εκεί θα ήταν σκληρές, κάτι που αποτέλεσε βάση για την απόφασή του να φύγει.
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα με αφορμή την εξάφανιση του «υπ' αριθμόν 1 εχθρού» των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν

Η Μόσχα τηρεί σιγή ιχθύος για την τύχη του Αμερικανού κατασκόπου αγνοοώντας επιδεικτικά τις απειλές της Ουάσινγκτον για αντίποινα αν δεν τον απελάσει, ο κινεζικός Τύπος αντιμετωπίζει το «βαθύ λαρύγγι» των υποκλοπών ως ήρωα επισημαίνοντας ότι κατάφερε να βγάλει την μάσκα της υποκρισίας της Ουάσινγκτον.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θέλησε μόνο να υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στις μετακινήσεις του Σνόουντεν, υπποστηρίζοντας ότι ο καταζητούμενος δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα.

«Επέλεξε μόνος του τον προορισμό του. Παίρνουμε πληροφορίες γι΄αυτό από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας. Θεωρούμε τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στη ρωσική πλευρά απολύτως αβάσιμες και απαράδεκτες», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον αλγερινό ομόλογό του.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Αμερικανός κατάσκοπος βρίσκεται στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα που το ρωσικό πρακτορείο Interfax , επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου, ανέφερε ότι η Μόσχα μελετούσε το ενδεχόμενο να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, αλλά πρακτικά δεν μπορεί να το κάνει γιατί πολύ απλά ο νεαρός Αμερικανός δεν βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε αρνητικά τις πληροφορίες ότι ο Σνόουντεν έχει βρει καταφύγιο σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, ο Ισημερινός ή η Κούβα επισημαίνοντας ότι «υπονομεύουν τον ισχυρισμό του 30χρονου Αμερικανού ότι επικεντρώνεται στη διαφάνεια και τα πολιτικά δικαιώματα». «Αν το πάθος του είναι η ελευθερία του Ίντερνετ και τα σχετικά, τότε διάλεξε ασυνήθιστους προστάτες», σχολίασε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέιμς Κάρνεϊ.

Αναφερόμενος στον χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν από την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξήγησε πως οι ΗΠΑ θεωρούν τις εξελίξεις ως εμπόδιο για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας  εμποστοσύνης με την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ, που είναι μεν κινεζικό έδαφος, αλλά έχει δικό του δικαστικό σύστημα και αυτονομία σε κάποιες διοικητικές αποφάσεις, οι ΗΠΑ, συνεχίζει ο Λευκός Οίκος, είχαν ενημερώσει έγκαιρα για το καθεστώς του διαβατηρίου του Σνόουντεν (το οποίο έχει ανακληθεί) ώστε να του απαγορεύσουν να μετακινηθεί.

«Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος.
 
Ο 30χρονος Αμερικανός επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ο πρόεδρος του Ισημερινού,  Ρααέλ Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει «με πολύ μεγάλη προσοχή» το αίτημα του για τη χορήγηση ασύλου.Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του «ενοχλητικού ιστότοπου Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αποκαλύπτει ότι ο Σνόουντεν έχει ήδη λάβει ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα από την κυβέρνηση του Ισημερινού το οποίο του διασφαλίζει ενα ασφαλές πέρασμα από το Χονγκ Κονγκ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης