Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Στρατηγός Σίσι: Το Σύνταγμα έχει ανασταλεί - «Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι
- Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Καΐρου από τους διαδηλωτές -  Κρατείται από τις αρχές ο πρόεδρος της Αιγύπτου 


Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι
Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι
Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι
Την καθαίρεση του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.

Περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες, τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι αλλά και εκπροσώπους του κινήματος Ταμαρόντ, ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου.

O Μόρσι κρατείται από τις αρχές 

Ο Αχμέντ Άρεφ, εκπρόσωπος της Moυσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται από τις αρχές, χωρίς όμως να γνωρίζει ακριβώς πού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις πληροφοριών.



«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε -σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο-, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά του».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία, δήλωσε ο Αλ Σισί, εξηγώντας ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού. «Οι ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν το παν προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλότητα και την ασφάλεια» κατέληξε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Του μεταβατικού σχήματος θα ηγηθεί ο 68χρονος επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου. O Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη.

«Ελπίζω ο λαός να ζήσει αρμονικά και αυτό το πλάνο να είναι ένα σκαλοπάτι για το λαό ώστε να πετύχουμε όλα αυτά που ελπίζουμε» δήλωσε ο ελ Μπαραντέι. «Ζητώ να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για κάθε Αιγύπτιο» είπε και συνέχισε «Οι Αιγύπτιοι πλήρωσαν υψηλό τίμημα για ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μέλλον».

Από την πλευρά του ο Πάπας των Κοπτών ευχήθηκε ο Θεός να σώσει την Αίγυπτο και η αρμονία να επιστρέψει στη χώρα ενώ ο ιμάμης Αχμέντ ελ Ταγιέμπ, σεϊχης του Αλ Αζχάρ, δήλωσε ότι στηρίζει το βήμα που έκανε ο στρατός και κάλεσε τους Αιγυπτίους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη, πυροτεχνήματα και πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι και ζητωκραυγάζουν.

Συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι

Συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ξέσπασαν αργά την Τετάρτη στην Αλεξάνδρεια, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυρά όπλων και οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν η μια στην άλλη πέτρες και τούβλα. Από τις συγκρούσεις τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ματρούχ.

Ο Μπαντρ Ταντάουι δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. . . Καλέσαμε ενισχύσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Σερίφ Αμπντελχαμίντ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχθηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Reuters, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.






Αυτό που συνέβη ήταν μια πραγματική λαϊκή επανάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης 

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου είπε ότι η απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την προεδρία της χώρας, αποτελεί επανάσταση και όχι πραξικόπημα.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ. «Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δε θέλουμε και δε θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», δήλωσε ο Αμπού αλ-Γκαρ.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα».

Τα τανκς στους δρόμους

Από το απόγευμα της Τετάρτης σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν τεθωρακισμένα και άνδρες του Αιγυπτιακού Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τοποθετούσαν συρματόπλεγμα και κάγκελα.

Στρατιωτικά οχήματα και άρματα κατέβηκαν και στους δρόμους του Καΐρου.

Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα για να «διαλύσουν» τους διαδηλωτές.

Ωστόσο, σε επίσημη ανακοίνωση του ο στρατός υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να κάνει επίθεση στους οπαδούς του Μόρσι, διευκρινίζοντας ότι απλώς διασφαλίζει την περιοχή.

Εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας δήλωνε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα.

«Νίπτουν τας χείρας τους» οι ΗΠΑ - Διέταξαν να εκκενωθεί η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο 

Παίρνοντας θέση οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για ρευστή κατάσταση στη «χώρα των Φαραώ», χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν ότι όντως συμβαίνει πραξικόπημα. Προέκριναν πάντως την ειρηνική επίλυση των διαφορών σαν την καλύτερη λύση για την Αίγυπτο. 

Αργά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την απομάκρυνση όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εδώ και μερικές ημέρες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα το «μη αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό το οποίο εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.






Ο Μοχάμεντ Μόρσι με μήνυμά τους προς το λαό κάλεσε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης τους πολίτες να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία».

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ισάμ Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου.


Υποστηρικτές του Μόρσι προσεύχονται

Συναντήσεις θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών με τη στρατιωτική ηγεσία

Το απόγευμα της Τετάρτης η εκπρόσωπος του στρατού της Αιγύπτου έγραψε στο Facebook ότι
η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συναντήθηκε με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ένας από τους αξιωματούχους που συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ήταν ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

Ο Ελ Μπαραντέι επελέγη ως εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεων νεολαίας που ηγούνται των διαδηλώσεων για να διαπραγματευθεί με το στρατό για λογαριασμό τους.

Μουσουλμανική Αδελφότητα: "Θλιβερή ημέρα για τη χώρα" η απομάκρυνση Μόρσι

Το διάγγελμα που έστειλε ο αιγυπτιακός στρατός προς τον πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απαιτώντας την απομάκρυνσή του, «αποτελεί μια θλιβερή ημέρα για τις δημοκρατικές φιλοδοξίες της Αιγύπτου, προδοσία της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου και των εκατομμυρίων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία», ανάρτησε στο Twitter η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η συντηρητική ισλαμική ομάδα επιβεβαίωσε επίσης ότι διεκόπη από τον στρατό η μετάδοση του σήματος του τηλεοπτικού της καναλιού, Misr25.

«Ο Μόρσι θα πεθάνει όρθιος σαν δένδρο»

Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο», υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας πως ο Μόρσι δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία για δικό του όφελος, ο εκπρόσωπος Αϊμάν Άλι δήλωσε πως, κατά την ομιλία που εκφώνησε τη νύκτα προς το έθνος, ο πρόεδρος αψήφησε εκκλήσεις να παραιτηθεί επειδή θέλει «να υπερασπιστεί το δημοκρατικό σύστημα».

«Είναι καλύτερα για ένα πρόεδρο, ο οποίος διαφορετικά θα γύριζε την Αίγυπτο στις μέρες της δικτατορίας, από την οποία μας έσωσαν ο Θεός και η βούληση του λαού, να πεθάνει όρθιος σαν ένα δένδρο», δήλωσε ο Άλι, «παρά να καταδικαστεί από την ιστορία και τις μελλοντικές γενιές επειδή πέταξε στα σκουπίδια τις ελπίδες των Αιγυπτίων να έχουν μια δημοκρατική ζωή».

Καταγγελίες για βιασμούς γυναικών

Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι δεκάδες γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού, τις τελευταίες τέσσερις μέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 91 επιθέσεις γυναικών και βιασμοί στην πλατεία Ταχρίρ.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 46 επιθέσεις την Κυριακή, 17 τη Δευτέρα και 23 την Τρίτη, ενώ άλλη μια οργάνωση φοιτητριών ανέφερε πέντε επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις γίνονται από κακοποιούς οι οποίοι βρίσκουν «ευκαιρία» και δρουν στις μαζικές διαδηλώσεις, λόγω του κενού ασφάλειας, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι οργανώνονται για να αποτρέψουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης