Ο Πάπας κατακρίνει την «αδιαφορία» για τους μετανάστες

Νέο πλοίο με 166 μετανάστες έφθασε στο νησί


Ο Πάπας Φραγκίσκος κατέκρινε σήμερα, Δευτέρα, κατά την πρώτη του ιστορική επίσκεψη στη Λαμπεντούζα, την "αδιαφορία" του κόσμου για την τύχη των μεταναστών, εκατοντάδες από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

"Έχουμε χάσει την έννοια της αδελφικής ευθύνης, η νοοτροπία της καλοπέρασης που μας κάνει απαθείς απέναντι στις κραυγές των συνανθρώπων μας καταλήγει στην παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας", δήλωσε ο Ποντίφικας στη διάρκεια της λειτουργίας στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, την οποία παρακολούθησαν τουλάχιστον 10.000 πιστοί στο μικρό στάδιο του νησιού.

"Νεκροί μετανάστες στη θάλασσα, πάνω στα πλοία αυτά, τα οποία αντί να οδηγούν σε έναν δρόμο ελπίδας, οδηγούν στο δρόμο προς τον θάνατο", είπε στην ομιλία του τονίζοντας ότι "αυτή η σκέψη που έρχεται ξανά και ξανά στο μυαλό, γίνεται αγκάθι στην καρδιά και προκαλεί πόνο".

Ο Ποντίφικας υπογράμμισε ότι ενημερώθηκε πρόσφατα για την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό άλλωστε αποφάσισε να μεταβεί στο νησί, το πρώτο του ταξίδι εκτός Ρώμης. "Για να προσευχηθώ, να προβώ σε μια χειρονομία εγγύτητας, να αφυπνίσω συνειδήσεις ώστε αυτό που συμβαίνει να μην επαναληφθεί πια. Πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένα ορισμένες συμπεριφορές. Δεν προσέχουμε πλέον τον κόσμο στον οποίο ζούμε, δεν φροντίζουμε αυτά που ο Θεός δημιούργησε".

Λίγο πριν από την άφιξη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο νησάκι, ένα νέο πλοίο με 166 μετανάστες οδηγείτο στη Λαμπεντούζα από σκάφη της ακτοφυλακής. Το βράδυ της Κυριακής, ένα ακόμη πλοίο με 120 μετανάστες εντοπίσθηκε ακυβέρνητο ανοιχτά των σικελικών ακτών, νοτίως του Πόρτο Πάλο, του νοτιότερου σημείου του μεγαλύτερου νησιού της Σικελίας.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής και εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία Λάουρα Μπολντρίνι απηύθυνε έκκληση σήμερα για την "ενίσχυση των μέτρων διάσωσης στη θάλασσα για τους μετανάστες". Εξάλλου η Μπολντρίνι δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι "οι νόμοι πρέπει να είναι σαφείς για το γεγονός ότι η βοήθεια και η διάσωση είναι νομικό και εθνικό καθήκον".

"Πολλά σκάφη κάνουν πως δεν βλέπουν (τα πλοία με τους μετανάστες) εγκαταλείποντας στη θάλασσα ανθρώπινες ζωές που δεν φτάνουν πάντα με ασφάλεια στον προορισμό τους. Σοκάρει να βλέπουμε μετανάστες γαντζωμένους σε κλουβιά για τόνους", υπογράμμισε.

Στα μέσα Ιουνίου, επτά μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Σικελίας γαντζωμένοι απεγνωσμένα σε ένα κλουβί για την αλεία τόνων ενός αλιευτικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν σε ομάδα 95 μεταναστών που διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την HCR, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 40 θάνατοι ή εξαφανίσεις μεταναστών στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να περάσουν από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, έναντι 500 θανάτων του 2012.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ακτοφυλακές της Ιταλίας και της Μάλτας διέσωσαν 800 μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από τη Λιβύη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr