Στα 45 δισ. δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το α΄ τρίμηνο

Σε παγκόσμιο επίπεδο - Χειρότερη φυσική καταστροφή από την αρχή της χρονιάς από οικονομικής άποψης ήταν οι πλημμύρες στη Γερμανία και σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Το κόστος των φυσικών καταστροφών ανήλθε σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσό σαφώς χαμηλότερο των 85 δισεκατομμυρίων που καταγράφονται κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Munich Re.

Επί του συνόλου αυτού, το κόστος που βάρυνε το σύνολο των ασφαλιστικών εταιριών ανήλθε σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, έναντι ενός μέσου όρου 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, διευκρίνισε ο όμιλος του Μονάχου σε ανακοίνωσή του.

Χειρότερη φυσική καταστροφή από την αρχή της χρονιάς από οικονομικής άποψης ήταν οι πλημμύρες που σάρωσαν τη Γερμανία και πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε ζημιές που εγείρουν απαιτήσεις έναντι ασφαλιστικών εταιριών.

Οι ανεμοστρόβιλοι στην αμερικανική πολιτεία της Οκλαχόμα από 18 έως 22 Μαΐου προκάλεσαν ζημιές που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, με ένα κόστος περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ να βαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι πλημμύρες στον Καναδά στην επαρχία Αλμπέρτα, "ίσως οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί" στην περιοχή προκάλεσαν ζημιές συνολικού ύψους τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πλημμύρες στην Ινδία και το Νεπάλ εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των κατολισθήσεων, ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή από πλευράς ανθρωπίνων απωλειών: 1.000 νεκροί είναι ο επιβεβαιωμένος επίσημος απολογισμός και 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ινδικές αρχές. Οι αρχές θα αναμένουν μέχρι τις 15 Ιουλίου και μετά την ημερομηνία αυτή οι αγνοούμενοι θα θεωρηθούν νεκροί οπότε θα αρχίσει η διαδικασία της καταβολής αποζημιώσεων.

Συνολικά 460 μεγάλες φυσικές καταστροφές καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (390).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr