Τρομοκρατία και πολιτική
Οι μυστικές υπηρεσίες του Καζακστάν συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση του πρώην προέδρου του τηλεοπτικού δικτύου ΚΤΚ και τα κλεμένα διαβατήρια από την Ονδούρα που έπεσαν στα χέρια μελών της Αλ Κάϊντα.
Οι έρευνες αφορούν και στις διασυνδέσεις του Ραχάτ Αλίγεβ που υπήρξε γαμπρός του πρώην προέδρου της
Οι έρευνες αφορούν και στις διασυνδέσεις του Ραχάτ Αλίγεβ που υπήρξε γαμπρός του πρώην προέδρου της χώρας ( είχε παντρευτεί την Νταρίγκα Ναζαρμπάγεβα κόρη του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεβ), με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Τον Μάϊο 2007 οι αρχές του Καζακστάν κατηγόρησαν τον Αλίγεβ για διάπραξη εγκλημάτων (δολοφονίες, οικονομικά εγκλήματα και απαγωγές) και εκδόθηκε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του.
Τον Ιανουάριο 2009 ο Καναδός υπήκοος Άντονις Ντέρμπας δήλωσε δημόσια ότι ο σύζυγος της αδελφής του Αλίγεβ, ο παλαιστινιακής καταγωγής Λιβανέζος Ισάμ Χορανί, είχε διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες (οι Ντέρμπας και Χορανί υπήρξαν συνέταιροι σε επιχειρήσεις).
Πριν απο τρία χρόνια πέθανε κάτω από παράξενες συνθήκες ο 39χρονος Σεργκέϊ Κλεσένκοβ πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου ΚΤΚ που ελεγχόταν ιδιοκτησιακά από τον Αλίγεβ.
Τον Φεβρουάριο 2002 ο Κλεσένκοβ συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία σε τραίνο από τη Βιέννη προς Βρυξέλλες και παρουσίασε διαβατήριο Ονδούρας με τον αριθμό ??092944, όμως το διαβατήριο εκείνο ήταν κλεμένο μαζί με 1562 άλλα διαβατήρια της Ονδούρας από το αρμόδιο γραφείο του Σαν Πέντρο-Σούλα.
Η κλοπή των διαβατηρίων είχε δημοσιοποιηθεί τον Μάϊο 2002 και υπήρξε αναφορά της ανάμιξης του Κλεσένκοβ καθώς και δύο Λιβανέζων υπηκόων που συνελήφθησαν στην Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας τον Μάρτιο 2002.
Σύμφωνα με σήμα που έλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες του Καζακστάν στην Ονδούρα κρατούντο σε σχέση με τρομοκρατικές διασυνδέσεις οι Βααρί Μπασέμ (1963) και Σαίντ Γιασίν (1960) που ήσαν σύντροφοι του Ισάμ Χορανί τελικού παραλήπτη των πλαστών διαβατηρίων.
Μετά τη σύλληψη του Κλεσένκοβ στη Γερμανία οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση των πλαστών διαβατηρίων σε σχέση με τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Τον Ιούνιο 2004 ο υπουργός Ασφαλείας της Ονδούρας, Όσκαρ Αλβάρεζ, δήλωσε ότι η χώρα του χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα δράσης διεθνών τρομοκρατών και ότι μέλη της Αλ Κάϊντα εισήλθαν στην Ονδούρα από τη Νικαράγουα για να προετοιμάσουν χτυπήματα κατά των πρεσβειών ΗΠΑ, Βρετανίας και Σαλβαντόρ.
Ως τοπικός ηγέτης του δικτύου της Αλ Κάϊντα εμφανίζετο ο Αντνάν αλ-Σουκρί Τζούμα που γεννήθηκε στη Σ. Αραβία το 1975 και μεγάλωσε στη Φλόριντα, γνωστός και ως Γιαφάρ αλ-Ταγιάρ.
Το καλοκαίρι του 2004 έγινε αντιληπτός στην Ονδούρα χωρίς να συλληφθεί αλλά περιέργως ένα από τα κλεμένα διαβατήρια βρέθηκε στα χέρια του Κλεσένκοβ στη Γερμανία.
Το ίδιο δίκτυο της Αλ Κάϊντα που χρησιμοποιεί πλαστά διαβατήρια αναφέρθηκε στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα του Νταγκεστάν (Ρωσία) με τον σχεδιασμό τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μόσχα.
Σχετικό άρθρο: Μπλόκο της αστυνομίας αποκάλυψε δραστηριότητα της Αλ Κάϊντα στη Ρωσία (15 Απριλίου)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr