Κρίσιμη για την Αίγυπτο η σημερινή πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού

Νέα βίαια επεισόδια δεν αποκλείονται, μερικές ημέρες μετά τις αιματηρές ταραχές που προκάλεσαν το θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μόρσι

Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η σημερινή για την Αίγυπτο, πρώτη Παρασκευή του μήνα του ραμαζανιού, κατά την οποία, σε κλίμα συνεχιζόμενης έντασης, οργανώνονται νέες διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ενας υψηλόβαθμος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στο Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ελ-Αρίς, ανακοίνωσαν οι αρχές. Στη χερσόνησο του Σινά καταγράφονται επανειλημμένα περιστατικά που απειλούν την ασφάλεια μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και αυτά δείχνουν να πολλαπλασιάζονται μετά την απομάκρυνση του Μόρσι.

Εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την αποπομπή του αρχηγού του κράτους στις 3 Ιουλίου, με την κατηγορία ότι πρόδωσε την επανάσταση και ότι είναι υπεύθυνος για κακοδιαχείριση και την εξυπηρέτηση μόνο των συμφερόντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται.

Νέα βίαια επεισόδια δεν αποκλείονται, μερικές ημέρες μετά τις αιματηρές ταραχές που προκάλεσαν τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την αποπομπή του Μόρσι, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, τα δύο στρατόπεδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Οι αντιπολιτευόμενοι στον Μόρσι έχουν οργανώσει σήμερα συγκέντρωση για τη διακοπή της νηστείας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Από την Τετάρτη, μετά τη δύση του ήλιου, οι διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι βρίσκονται έξω από το τζαμί Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου στην συνοικία Νασρ Σίτι και προσεύχονται για την επιστροφή του προέδρου τους, με την δέσμευση να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Μέχρι σήμερα, ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται σε "ασφαλή τόπο για το δικό του καλό" και δεν έχει ασκηθεί καμιά δίωξη σε βάρος του", σύμφωνα με τις αρχές.

Η δυσπιστία των ισλαμιστών απέναντι στις νέες αρχές ενισχύθηκε την Τετάρτη μετά την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης κατά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων αξιωματούχων της αδελφότητας, που διώκονται για υποκίνηση στη βία σε σχέση με τα σοβαρά επεισόδια της Δευτέρας.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 200 άτομα, μεταξύ των 650 που εξετάστηκαν.

Κατηγορούνται ότι θέλησαν να παραβιάσουν την είσοδο στρατιωτικής εγκατάστασης.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση στο στρατό και στη μεταβατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο για να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, τονίζοντας ότι αυτό το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιδεινώσει την πολιτική κρίση στη χώρα. "Αυτό δεν συμβάλλει στον στόχο για εθνική συμφιλίωση που η μεταβατική κυβέρνηση και ο στρατός λένε ότι έχουν", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι. "Αν οι συλλήψεις και οι πολιτικές κρατήσεις συνεχιστούν, δύσκολα η Αίγυπτος θα μπορέσει να βγει από την κρίση αυτή".

Στο πολιτικό επίπεδο, η αποστολή του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης προαναγγέλλεται δύσκολη. Ο Χάζεμ Μπεμπλάουι δήλωσε χθες ότι αποκλείει συμμετοχή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην κυβέρνηση που προσπαθεί να σχηματίσει. "Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει κανέναν", είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι θέλει να βρει τους καλύτερους υποψηφίους που θα έχουν δύο κριτήρια: "αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία".

"Δεν με ενδιαφέρει πού θα ανήκουν πολιτικά", είπε ο Μπεμπλάουι, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη περίοδο της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο το 2011. Επανέλαβε την πρόταση της προεδρίας: αν "κάποιος προταθεί από το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, την πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων, και το πρόσωπο αυτό θεωρείται ότι έχει τα προσόντα", τότε μπορεί να εξεταστεί ο διορισμός του στην κυβέρνηση. Ωστόσο από την Τετάρτη η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέκλεισε κάθε πιθανότητα "συνθηκολόγησης με τους πραξικοπηματίες".

"Θα συνεχίσουμε την ειρηνική μας διαμαρτυρία μέχρι να λήξει το στρατιωτικό πραξικόπημα και να επανέλθει η νομιμότητα", σχολίασε χθες στο Διαδίκτυο ο εκπρόσωπος της αδελφότητας Αχμεντ Αρέφ, δίνοντας ραντεβού για την πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού.

Η πρώτη αποστολή του 76χρονου Μπεμπλάουι είναι να διατηρήσει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που όρισε ο προσωρινός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ, που προβλέπει την υιοθέτηση νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών έως τις αρχές του 2014.

Αυτό το συνταγματικό διάταγμα που θέτει το πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης στη χώρα απορρίφθηκε από τους ισλαμιστές και επικρίθηκε από τους κοσμικούς αντιπολιτευόμενους στο Μόρσι που υποσχέθηκαν να παρουσιάσουν τροποποιήσεις.

Στο εξωτερικό, οι ΗΠΑ, σημαντικός οικονομικός υποστηρικτής της Αιγύπτου -κυρίως του στρατού της- δήλωσαν χθες ότι θα συνεχίσουν την παράδοση μαχητικών F-16 που είχε αγοράσει η Αίγυπτος το 2010. "Ο,τι έχει δρομολογηθεί, συνεχίζει να τηρείται, όλα τα πρόγραμμα συνεχίζονται", δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr