Nτε Γκίνδος: Η Iσπανία έχει βγει από την ύφεση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη

Η ισπανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στα τέλη του 2011 και μετά μία συρρίκνωση 0,5% κατά το πρώτο τέταρτο του 2013

Η οικονομία της Ισπανίας θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του έτους, όμως η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το έλλειμμά της -ακολουθώντας την ορθή ατραπό- προκειμένου να συντηρήσει την ανάκαμψη, υποστήριξε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος, για τον οποίον εάν η χώρα δεν είχε ζητήσει βοήθεια για τον τραπεζικό της τομέα κινδύνευε να χρειασθεί «διάσωση».

«Η ύφεση έχει παρέλθει. Το ζήτημα τώρα είναι πόσο ισχυρή πρόκειται να αποδειχθεί η ανάκαμψη»τόνισε ο ντε Γκίνδος στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ελ Παΐς.

«Η ανάκαμψη είναι ένα μικρό άνθος μέσα στο θερμοκήπιο που πρέπει να το φροντίζουμε. Φθάνεις σε αυτό με οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με τη βελτίωση των πιστώσεων εντός της ισπανικής οικονομίας και με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ακολουθώντας τους σωστούς ρυθμούς», πρόσθεσε.

Η ισπανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στα τέλη του 2011, και μετά μία συρρίκνωση 0,5% κατά το πρώτο τέταρτο του 2013, η κυβέρνηση αναμένει μία ανάπτυξη για το επόμενο τέταρτο, γύρω στο 0%. Το ΔΝΤ επεσήμανε τον περασμένο μήνα πως κι αυτό αναμένει μία επιστροφή της Ισπανίας σε αναπτυξιακή τροχιά, προειδοποιώντας συνάμα πως η χώρα χρειάζεται ακόμη να προστατεύσει τον ευάλωτο τραπεζικό της τομέα και να κάνει περισσότερα για τα εκατ. των ανέργων της.

«Εάν η Ισπανία δεν είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για τις τράπεζές της, θα είχε καταλήξει σε χρειάζεται ‘διάσωση’», επεσήμανε ο ντε Γκίνδος.

«Διότι το πρόβλημα ήταν πως η πρόσληψη της πραγματικότητας ήταν ακόμη χειρότερη από την ίδια την πραγματικότητα. Η χρηματοοικονομική βοήθεια βοήθησε να φέρουμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση», με τις δοκιμές αντοχής που επιβλήθηκαν στις τράπεζες ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των αναγκών τους σε κεφάλαια.

Από τις σελίδες της Ελ Παΐς, ο ντε Γκίνδος εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ισπανία δεν σκοπεύει να ζητήσει περισσότερη κεφαλαιακή βοήθεια: «θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα νέο συμβόλαιο και το ερώτημα αυτό δεν τίθεται διότι οι αμφιβολίες έχουν αρθεί και το υπουργείο Οικονομικών αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr