Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης μετά από τρία χρόνια

Σε αίθουσα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών- Εποικοδομητική και παραγωγική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση από Αμερικανό αξιωματούχο

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επανέλαβαν χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον τις απευθείας διαπραγματεύσεις τους, οι οποίες είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που τους κάλεσαν να καταλήξουν σε έναν «λογικό συμβιβασμό» για να συνάψουν ειρήνη.

Σε μια αίθουσα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι καθισμένη δίπλα στον επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ γύρω από ένα τραπέζι εννέα ατόμων που είχε ετοιμαστεί για το δείπνο, κατά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού, του Ιφτάρ, που παρέθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Κατά το δείπνο που διήρκησε τουλάχιστον μια ώρα, αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική και παραγωγική» που διεξήχθη σε «καλό κλίμα».

Η Λίβνι και ο Ερεκάτ αναχώρησαν χωριστά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να κάνουν καμιά δήλωση.

Μετά το συμβολικό αυτό δείπνο το οποίο ο Κέρι χαρακτήρισε «πολύ ιδιαίτερη στιγμή» θα πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση σήμερα και θα γίνει δήλωση στον Τύπο.

Ο Κέρι που είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είχε ωθήσει τις δύο πλευρές πριν από τη χθεσινοβραδινή συμβολική συνάντηση να καταλήξουν σε έναν «λογικό συμβιβασμό» για να τερματιστεί η ιστορική διαφορά τους.

Ύστερα από τουλάχιστον έξι δεκαετίες σύγκρουσης και πολλαπλών αποτυχιών όσον αφορά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν «τουλάχιστον εννέα μήνες» χωρίς να αναφέρει «καταληκτική ημερομηνία».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την "ελπιδοφόρα" στιγμή προειδοποιώντας τις δύο πλευρές ότι «θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές και να εργαστούν σκληρά».

«Το πιο δύσκολα έρχονται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ελπίζω τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι να διεξαγάγουν τις συνομιλίες αυτές με καλή πίστη, αποφασιστικότητα και αμείωτη προσήλωση», έγραψε ο Ομπάμα.

Οι τελευταίες απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πάγωσαν τον Σεπτέμβριο του 2010, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξή τους, εξαιτίας της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που είχε θέσει προτεραιότητα κατά την πρώτη του θητεία, τον Ιανουάριο του 2009, τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ευτυχής που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δέχτηκαν να συνομιλήσουν και έστειλαν απεσταλμένους στην Ουάσινγκτον.

Για την παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων, ο Τζον Κέρι διόρισε ειδικό απεσταλμένο έναν πρώην πρεσβευτή στο Ισραήλ, τον 62χρονο Μάρτιν Ίντικ ο οποίος δηλώνει «πεπεισμένος εδώ και 40 χρόνια πως η ειρήνη είναι εφικτή».

Πριν από την άφιξή της στην Ουάσινγκτον η Λίβνι είχε προβλέψει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «πολύ δύσκολες» αλλά απαραίτητες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr