Μπερλουσκόνι: Ένα χρόνο στο σπίτι του αντί για φυλακή- Πώς σχολιάζει ο ίδιος την απόφαση

-Το Δικαστήριο διέταξε την επανεξέταση από το Εφετείο της απόφασης για πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του
-Για «δικαστικό διωγμό» εναντίον του κάνει λόγο ο ίδιος σε τηλεοπτικό του μήνυμα
- Ιταλικός Τύπος: Με την καταδίκη αυτή χάνει τον τιμητικό τίτλο «Καβαλιέρε»
-Μπέπε Γκρίλο: Μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια

Το ιταλικό Ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο με σημερινή ετυμηγορία,  επικύρωσε την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση της φυλάκισης τεσσάρων ετών για διαφθορά κατά του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά ταυτόχρονα διέταξε την επανεξέταση από το Εφετείο της απόφασης για πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς.

Το Εφετείο του Μιλάνου έχει ήδη καταδικάσει τον Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση (τα τρία παραγράφονται) και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για την φορολογική απάτη κατά την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Ο Μπερλουσκόνι θα τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό και δεν θα πάει φυλακή λόγω ηλικίας. 

Σημειώνεται ότι οι δικαστές συνεδρίαζαν αδιάκοπα για οκτώ περίπου ώρες πρωτού ανακοινώσουν την απόφασή τους .

Ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αντόνιο Μούρα,  ζήτησε την Τετάρτη να μειωθεί η διάρκεια της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε σε τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, όμως, αν ο Καβαλιέρε καταδικασθεί σε φυλάκιση τριών χρόνων ή βαρύτερη, ούτως ή άλλως πρέπει να εγκαταλείψει προσωρινά τουλάχιστον την ενεργό πολιτική.

Αναλυτές θεωρούν ότι η αποψινή απόφαση μειώνει εν μέρει την πίεση που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση συνεργασίας υπό του Ενρίκο Λέτα, αλλά τονίζουν ότι δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε ο Μπερλουσκόνι.
Υπάρχει η πιθανότητα το εφετείο του Μιλάνου να επισπεύσει την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η νέα απόφαση για την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που είχε επιβληθεί στον επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου
Τι απαντά ο ίδιος 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχολίασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγο την απόφαση την οποία έλαβε χθες το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, επικυρώνοντας την καταδίκη του από εφετείο του Μιλάνου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τα τρία εκ των οποίων έχουν παραγραφεί.

«Δεν είχα ποτέ μου τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε εγώ ούτε τα μέλη της οικογένειάς μου. Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) υπογράμμισε ότι «μια μερίδα της δικαιοσύνης έχει μετατραπεί σε άβουλο όργανο», ενώ πρόσθεσε ότι «πριν από είκοσι χρόνια εισήλθα στον στίβο της πολιτικής για να παρεμποδίσω την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία» και, από τότε «ξεκίνησε ο αδιάκοπος πόλεμος των δικαστικών [εναντίον του] με συνολικά, πενήντα δίκες» σε βάρος του.

Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον «πραγματικό δικαστικό διωγμό» που υφίσταται, ενώ δήλωσε «περήφανος για τις επιχειρήσεις που δημιούργησε» οι οποίες «δεν απέλυσαν ποτέ ούτε έναν εργαζόμενο».

«Σε αντάλλαγμα σήμερα με κατηγορούν και με καταδικάζουν, με μια εντελώς αβάσιμη απόφαση που μου στερεί την προσωπική ελευθερία και τα πολιτικά μου δικαιώματα», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο μεγιστάνας του Τύπου.

Ο ίδιος τέλος δεσμεύθηκε να επανιδρύσει άμεσα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, όπως ονομαζόταν η πρώτη του πολιτική δύναμη το 1994, μαζί με τους πιο άξιους νέους και επιχειρηματίες της Ιταλίας, ώστε «να αναμορφωθεί η χώρα , αρχίζοντας από την σημαντικότερη μεταρρύθμιση: αυτή της Δικαιοσύνης».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση Μπερλουσκόνι και το σχόλιο του για την απόφαση της δικαιοσύνης:








Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο ζητεί «σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης»

«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου σε βάρος του Μπερλουσκόνι.

«Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Στο μεταξύ πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης «δεν πρέπει να συγχέονται» με την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν αναμένουν η απόφαση να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση ή να δυσχεράνει το έργο της.

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την επικύρωση της καταδίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση –τα τρία εκ των οποίων παραγράφονται– από τον Άρειο Πάγο της Ιταλίας εκδηλώθηκαν εξάλλου και από την κεντροαριστερά και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Το ανώτατο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε πριν από λίγο ότι «η δικαστική απόφαση» αυτή «πρέπει να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί».

Από την πλευρά του ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεδριάζουν για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. «Πρόκειται για μια ημέρα μεγάλης πίκρας και παραποίησης της αλήθειας», δήλωσε πριν από λίγο ο Ενρίκο Ροτόντι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Είναι ο επίλογος του πολέμου που κήρυξε μια μικρή μερίδα της ιταλικής δικαιοσύνης και συνέχισε κατά ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη κι ενός από τους σημαντικότερους φορολογούμενους της Ιταλίας», τόνισε η πρώην υπουργός Μάρα Καρφάνια.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αναφέρουν ότι για να εφαρμοστεί η καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε ένα χρόνο φυλάκιση –η οποία θεωρείται πιθανό να μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό– δεν απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο Μπερλουσκόνι, σχολίασε ο ιταλικός Τύπος, χάνει με την καταδίκη αυτή και τον τιμητικό τίτλο του «Καβαλιέρε».

Όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα, η «σκληρή» δήλωση του Επιφάνι δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων.

Στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, επέμειναν να λένε ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να συνεχίσει το έργο της, όποια και αν είναι η τελική δικαστική ετυμηγορία».

Μένει να εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση Λέτα θα μπορέσει να ξεπεράσει την φόρτιση την οποία έχει προκαλέσει στο συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο η απόφαση.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr