Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα η Αίγυπτος

- Στους 281 οι νεκροί και 2000 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις αστυνομίας - ισλαμιστών
- Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου ο Ελ Μπαραντέι
- Υπό τον  έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας οι καταυλισμοί των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο
- Συνελήφθησαν ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα κηρύχθηκε την Τετάρτη η Αίγυπτος, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που κόστισαν τη ζώη σε δεκάδες ανθρώπους.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν την Τρίτη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εισέβαλαν στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου τον τελευταίο μήνα είχαν οχυρωθεί υποστηρικτές του Μόρσι. 

Εκπρόσωπος του ισλαμιστικού σαλαφιστικού κόμματος Αλ Νουρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι « Δεν δεχόμαστε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ο απολογισμός είναι απλά τραγικός καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, οι νεκροί από τις  συγκρούσεις ανέρχονται σε 281, στην μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες, ενώ οι τραυματίες σε 2000.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ Φατάλαχ διευκρίνισε ότι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν το αρχηγείο των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι, και 21 στην πλατεία Νάχντα.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 43 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στα σημερινά επεισόδια.

«Δεκαοκτώ αξιωματικοί της αστυνομίας, ανάμεσά τους δύο στρατηγοί και δύο συνταγματάρχες, 15 αστυνομικοί, εννέα νεοσύλλεκτοι και ένας πολιτικός υπάλληλος σκοτώθηκαν», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ

Ανάμεσα στα θύματα είναι και η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συνολικά τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Κάιρο
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων ανέρχεται στους τρεις. Πρόκειται για τον 61χρονο Mick Dean, την 26χρονη Αμπντ Ελαζίζ και τον αιγύπτιο Ahmed Abdel Gaward. 


Συγκεκριμένα ο εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News σκοτώθηκε από σφαίρες στο Κάιρο. Ο Mick Deane εργαζόταν για τον Sky επί 15 χρόνια, στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ. Ηταν μέλος της ομάδας του Sky που καλύπτει τη βία στην Αίγυπτο. Δείτε περισσότερα εδώ

Ο Ahmed Abdel Gaward  εργαζόταν σε κυβερνητική εφημερίδα και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πως σκοτώθηκε. Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Επιπλέον όπως ανέφεραν οι αρχές νεκρή είναι και η 26χρονη Αμπντ ελαζιζ  η οποία πυροβολήθηκε. Η δημοσιογράφος βρισκόταν σε άδεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακόμη, ιατρικές πηγές είπαν στο Reuters ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν και στην Ισμαηλία, στη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ τους 10 φθάνουν οι νεκροί και τους 148 οι τραυματίες στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Πάντως, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες -αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.



Σημειώνεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για 30 ημέρες, ενώ τη νύκτα της Τετάρτης επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. τοπική ώρα μέχρι τις 6 π.μ. το πρωί της Πέμπτης. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ διεμήνυσε για τη νύχτα της Τετάρτης ότι απαγορεύονται όλες οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας οι καταυλισμοί των Αδελφών Μουσουλμάνων
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης και έπειτα από τις πολύωρες, αιματηρές συγκρούσεις οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο μεγαλύτερος εκ των δύο γιγαντιαίων καταυλισμών διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο βρίσκεται υπό τον «απόλυτο έλεγχο» των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις της τάξης συμφώνησαν να αφήσουν όσους το επιθυμούσαν να φύγουν πεζή από το χώρο. Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, οι αστυνομικοί συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι που ήταν οπλισμένοι και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πλατεία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι.

Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι
Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι και οι πολιτικές εξελίξεις. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης, ο Μοχάμεντ Μουσταφά Ελ Μπαραντέι παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου, όπου είχε τοποθετηθεί από τις 9 Ιουλίου, μετά το νέο λουτρό αίματος.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Ελ Μπαραντέι αναφέρει ότι υπήρχαν ειρηνικές επιλογές προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ

Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλμπόγαρ δήλωσε ότι ουδείς άλλος υπουργός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Ουδείς θα παραιτηθεί. Το επιβεβαίωσα», δήλωσε. Στο κόμμα του ανήκουν ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίαντ Μπαχάα Ελ Ντιν.



Και μπορεί το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου να έκανε έκκληση να σταματήσει η βία που απειλεί να διχάσει την κοινωνία, τονίζοντας ότι θεωρεί υπεύθυνη για την αιματοχυσία τη μεταβατική κυβέρνηση, ωστόσο, η συμμαχία των κομμάτων και οργανώσεων οι οποίες στηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι,
καλεί σε νέες διαδηλώσεις.

Φωτογραφίες του Al Jazeera από τραυματίες στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια




Αντιδράσεις ΗΠΑ, OHE, Ευρώπης και Τουρκίας

Το νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο προκάλεσε την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Εθνών, των Βρυξελλών αλλά και της Άγκυρας.

Ο Λευκός Οίκος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών στην Αίγυπτο, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τέτοιου είδους πράξεις βίας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για την επίτευξη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα γεγονότα καταδίκασε επίσης ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σε καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προχώρησαν επίσης Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε ευθέως την μεταβατική κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατόν.

«Καταδικάζω σθεναρά τα επεισόδια βίας τα οποία ξέσπασαν στο Κάιρο και σε περιοχές σε όλη στην Αίγυπτο», ανέφερε η Άστον σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή «οδεύει σε ένα αβέβαιο μέλλον».

Ο Ισημερινός απέσυρε τον πρεσβευτή του στην Αίγυπτο
Τα ξημερώματα της Πέμπτης η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι απέσυρε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο λόγω των αιματηρών επεισοδίων. 

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού αναφέρεται ότι ο αιγυπτιακός λαός είχε εκλέξει νόμιμα τον Μόρσι ως τον ηγέτης τους, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, η κοινωνία της Αιγύπτου έχει εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής διαμαρτυρίας» Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr