Εμφύλια αιματοχυσία στην Αίγυπτο

Εμφύλια αιματοχυσία στην Αίγυπτο

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις και τη νύχτα της Τετάρτης παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας - Για 525 νεκρούς κάνει λόγο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας - Στους 2600 ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων η Μουσουλμανική Αδελφότητα - Σε συγκεντρώσεις καλεί εκ νέου η Μουσουλμανική Αδελφότητα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 30 μέρες κήρυξαν τη χώρα οι στρατηγοί -Παρατάθηκε η κράτηση του Μόρσι για 30 μέρες

Boμβαρδισμένη πόλη η Λαμία...
Εμφύλια αιματοχυσία στην Αίγυπτο
Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι υποστήριξε στην ιστοσελίδα της ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες παρά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις στρατιωτικές αρχές, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ανατρέψει το «στρατιωτικό πραξικόπημα» και ότι παραμένει αφοσιωμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό ύστερα από τα πολύνεκρα επεισόδια, ενώ κάλεσε εκ νέου του διαδηλωτές σε συγκεντρώσεις σήμερα το βράδυ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο. Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 525 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 3.572. Η ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.
Κλείσιμο
Παρατάθηκε η κράτηση του Μόρσι για 30 μέρες
Οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.

Προσεύχεται ο Πάπας Φραγκίσκος
Την ίδια ώρα στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα για τα θύματα των αιματηρών βιαιοτήτων στην Αίγυπτο, καθώς και «για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση» στη χώρα αυτή. «Πολύ οδυνηρές ειδήσεις έρχονται δυστυχώς από την Αίγυπτο. Επιθυμώ να προσευχηθώ για τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους τραυματίες και αυτούς που υποφέρουν», δήλωσε ο Πάπας από τη θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο. «Ας προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση σ' αυτή την αγαπημένη γη», πρόσθεσε.

Στη Ρώμη, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο κάλεσε σήμερα το απόγευμα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου «σχετικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της κατάστασης στην Αίγυπτο και τα δραματικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν» χθες Τετάρτη.



Αντιδράσεις ΗΠΑ, OHE, Ευρώπης και Τουρκίας
Το νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο προκάλεσε την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Εθνών, των Βρυξελλών αλλά και της Άγκυρας. Ο Λευκός Οίκος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών στην Αίγυπτο, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τέτοιου είδους πράξεις βίας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για την επίτευξη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή. Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα γεγονότα καταδίκασε επίσης ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ. Σε καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προχώρησαν επίσης Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε ευθέως την μεταβατική κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατόν. «Καταδικάζω σθεναρά τα επεισόδια βίας τα οποία ξέσπασαν στο Κάιρο και σε περιοχές σε όλη στην Αίγυπτο», ανέφερε η Άστον σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή «οδεύει σε ένα αβέβαιο μέλλον».





O Ισημερινός απέσυρε τον πρεσβευτή του στην Αίγυπτο
Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέσυρε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του πρώην Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού αναφέρεται ότι ο αιγυπτιακός λαός είχε εκλέξει νόμιμα τον Μόρσι ως τον ηγέτης τους, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, η κοινωνία της Αιγύπτου έχει εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής διαμαρτυρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Elecrolux έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της στην Αίγυπτο
Εξάλλου η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Elecrolux ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα. «Εχουμε την εντύπωση πως πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Ντάνιελ Φρίχολμ. Η Elecrolux απασχολεί περίπου 6.700 εργαζομένους στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης