Συρία: Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση με χημικά

Συρία: Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση με χημικά

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε εκτάκτως ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως
-Δείτε σκληρές φωτογραφίες των θυμάτων, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά
-Στους 1.300 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών η συριακή αντιπολίτευση

Συρία: Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση με χημικά
Συρία: Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση με χημικά
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Συρία κατά τη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού σε περιοχές της ανατολικής Δαμασκού, την ώρα που εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βρίσκονται στην χώρα για να ελέγξουν τα περί χρήσης χημικών.

Οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν ότι η επίθεση έγινε με χημικά όπλα και ότι από πίσω της βρίσκονται οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Η συριακή αντιπολίτευση, μάλιστα, μέσω Twitter, έκανε λόγο για περισσότερους από 650 νεκρούς κατά τη χθεσινή επίθεση, που υποστηρίζει πως πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Ζορζ Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης, με δηλώσεις του από την Τουρκία, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 1.300.

Πάντως, οι ισχυρισμοί των ακτιβιστών περί χρήσης χημικών στην επίθεση δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει τις εν λόγω αναφορές. Συγκεκριμένα, η κρατική τηλεόραση νωρίτερα επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή η οποία υπογράμμισε ότι οι εν λόγω αναφορές είναι παντελώς αναληθείς.
Κλείσιμο



Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, ανέφερε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις επιδιώκουν την ανακατάληψη της Μαντχαμίγια.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για επτά αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε τομείς της πόλης Μαντχαμίγια οι οποίοι ταυτόχρονα ήταν στόχος βομβαρδισμού, όπως και η πόλη Αρμπίν. Χερσαίες συγκρούσεις αναφέρονταν την ίδια στιγμή στις παρυφές των πόλεων Μαντχαμίγια και Νταράγια.

Από την πλευρά τους οι Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές κάνουν λόγο για «εκατοντάδες μάρτυρες και άλλους τόσους τραυματίες», κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που σκοτώθηκαν από τοξικά αέρια που χρησιμοποίησε το εγκληματικό καθεστώς στις περιοχές της ανατολικής Γούτα τα ξημερώματα της Τετάρτης.



Κατηγορούν το καθεστώς ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στις περιοχές αυτές, πλημμυρίζοντας τα νοσοκομεία εκστρατείας με εκατοντάδες θύματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού για την περίθαλψή τους.

Μάλιστα, η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης ανήρτησε στο YouTube σειρά βίντεο που παρουσιάζονται ως απόδειξη της χρήσης τοξικών αερίων από το καθεστώς. Σε ένα από αυτά εμφανίζονται παιδιά σε νοσοκομείο εκστρατείας να δέχονται τις πρώτες βοήθειες και μάσκες οξυγόνου για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, ενώ γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν παιδιά χωρίς εμφανή τραύματα που φαίνονται να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.

Σε άλλο βίντεο εμφανίζονται δεκάδες πτώματα, μεταξύ τους και παιδιών, καλυμμένα με λευκά σεντόνια, ενώ ο κάμεραμαν φωνάζει «γενοκτονία με χημικά όπλα στην πόλη της Μαντχαμίγια».



Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά να ριχτεί φως στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλουν να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και χαιρέτησαν την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διερευνηθεί η υπόθεση, δήλωσε την Τετάρτη η προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

«Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη και να εξεταστεί η κατάσταση», δήλωσε η πρέσβης της Αργεντινής στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Περτσεβάλ μετά από μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας . «Τα μέλη του Συμβουλίου, χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-μουν να προχωρήσει σε ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα» συμπλήρωσε .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των περίπου 35 χωρών που ζήτησαν από τον επικεφαλής ερευνητή του ΟΗΕ Άκε Σέλστρομ του οποίου η ομάδα είναι αυτή τη στιγμή στη Συρία, να ερευνήσει τις καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν. Εν τούτοις όπως είπε η πρέσβης της Αργεντινής στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετήθηκε μια επίσημη δήλωση για την καταγγελία περί χρήσης χημικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα, τα δύο από τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προσπαθούν από την αρχή της κρίσης στη Συρία να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ ήταν αντίθετες με την υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης.

Σύμφωνα με την κα Περτσεβάλ τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει την «βαθιά ανησυχία τους για τις καταγγελίες» της συριακής αντιπολίτευσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια επίθεση με χημικά όπλα προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους. Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα είναι «μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», επανέλαβε η κ. Περτσεβάλ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε, κάνουν «επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός» στη Συρία και τονίζουν την ανάγκη «να παραχθεί άμεση συνδρομή στα θύματα».

Ο ΟΗΕ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είναι ήδη σε αποστολή στη Συρία, Άκε Σέλστρομ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να μπορέσει να ερευνήσει "στο πεδίο" τις καταγγελίες. Ο ΟΗΕ «ελπίζει ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει (στους ειδικούς) την πρόσβαση (...) το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γιάν Έλιασον. Όπως εξήγησε «αυτή τη φορά η κατάσταση ασφάλειας δεν επιτρέπει την πρόσβαση» και απηύθυνε έκκληση για «κατάπαυση του πυρός στον τομέα αυτό, ιδίως, αλλά και γενικότερα».

Ακόμα και αν «δεν υπάρχει επιβεβαίωση» για το χρονικό διάστημα της χρήσης των χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως είπε, η βομβιστική επίθεση στον τομέα αυτό αποτελεί εκ των προτέρων μια «σοβαρή κλιμάκωση».

Αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούν γρήγορα στην περιοχή, όπου υπάρχει η καταγγελία για χρήση χημικών, αλλά η Ρωσία θεωρεί πολύ πιθανό ότι πρόκειται για «προβοκάτσια», που ξεκίνησε η αντιπολίτευση, ενώ και η συριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία με επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν, απευθύνουν επίσημο αίτημα για μια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων. Η κοινή επιστολή αναφέρει «αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων».


Ουάσινγκτον: Δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή η χρήση χημικών όπλων
Οι καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα συζητηθούν από την αμερικανική κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει ακόμη να επαληθεύσουν από ανεξάρτητη πηγή αυτές τις πληροφορίες.




Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος καλούν τη διεθνή επιτροπή έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων που βρίσκεται στη Δαμασκό να μεταβεί στις πληγείσες από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς περιοχές, να διασφαλίσει την διέλευση ιατρικής βοήθειας και υλικού και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων.

Επίσης, οι Λαϊκές Συντονιστικές Επιτροπές απηύθυναν «επείγουσα έκκληση προς όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν επειγόντως δράση για τη διάσωση των αμάχων της Γούτα, την περίθαλψη των τραυματιών και την άρση του αποκλεισμού στη μεταφορά ιατρικού υλικού και τροφίμων προς αυτές τις πυκνοκατοικημένες ζώνες».




Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία για να εξετάσουν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα αυτή συζητά με τη συριακή κυβέρνηση τις καταγγελίες που έγιναν σήμερα από την αντιπολίτευση για την επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο Οκε Σέλστρεμ, ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν την Τετάρτη.

Ο ίδιος ο Μπαν είναι «σοκαρισμένος» από τις αναφορές για χρήση χημικών στη Συρία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Ο καθηγητής Σέλστρεμ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη συριακή κυβέρνηση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υποτιθέμενη χρήση χημικών, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου επεισοδίου που έχει αναφερθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.


Μέρκελ: «Τρομακτικό έγκλημα» 
«Τρομακτικό έγκλημα» χαρακτήρισε σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την πιθανή χρήση χημικών στη  Συρία σε περίπτωση που επαληθευθούν τα όσα υποστηρίζει η συριακή αντιπολίτευση. «Εάν τα στοιχεία αυτά επαληθευθούν, θα πρόκειται για ένα τρομακτικό έγκλημα» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος, αξιώνοντας παράλληλα μία διεύρυνση της αποστολής του ΟΗΕ και την συνεργασία της συριακής κυβέρνησης. Στις δηλώσεις της, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης, η Μέρκελ απέκλεισε, τέλος, εκ νέου το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην συριακή αντιπολίτευση. 













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης