Τι αγοράζουν οι Αιγύπτιοι με τα χρήματα των Αμερικανών;

Σε άρματα μάχης, ελικόπτερα και εξαρτήματα πάει η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ

Την ώρα που οι ΗΠΑ διαψεύδουν τις αναφορές για διακοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται πιέσεις από μερίδα γερουσιαστών για την απενεργοποίηση της ενίσχυσης του Καΐρου, νέες πληροφορίες για το που τελικά δαπανώνται τα χρήματα αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, με τα 1,3 δισ. δολάρια που ετησίως αποστέλλουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο, για την ενίσχυση του στρατού, αγοράστηκαν σειρά ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών.

Αναλυτικότερα, το 2009 αγοράστηκαν 24 μαχητικά

F-16 κόστους 3,2 δισ. δολαρίων, τα οποία χτίζονται στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και την Τουρκία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 450 άνθρωποι εργάζονται στο Τέξας για την κατασκευή των μαχητικών, επομένως μία διακοπή της βοήθειας προς την Αίγυπτο θα σήμανε την ανεργία εκατοντάδων εργαζομένων, όπως και δεκάδων άλλων σε εταιρίες που παρέχουν εξαρτήματα.

Την ίδια ώρα, για το 2011 δαπανήθηκαν 1,3 δισ. δολάρια για 125 κιτ αναβάθμισης για άρματα μάχης τύπου Αμπραμς, για την αποστολή των οποίων η Αίγυπτος συνεργάζεται με την General Dynamics στην Αλαμπάμα, αλλά και άλλες εταιρίες σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες. Τα κιτ αποστέλλονται στην Αίγυπτο και συναρμολογούνται έξω από το Κάιρο, ενώ μέχρι στιγμής η Αίγυπτος διαθέτει πάνω από 1.000 άρματα μάχης τύπου Αμπραμς και σκοπεύει να τα αυξήσει σε 1.200.

Για το 2009 αγοράστηκαν 12 ελικόπτερα τύπου Απάτσι, με συνολικό κόστος 820 εκ. δολάρια, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν 156 νέοι κινητήρες για F-16 με συνολικό κόστος 750 εκ. δολαρίων, αλλά και 6 ελικόπτερα Σινούκ που στοίχησαν 308 εκ. δολάρια.



Αίγυπτος λαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με την έκθεση CRS. (Το Ισραήλ λαμβάνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση -σχεδόν το 60%). Το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού άμυνας της Αιγύπτου, ενώ χάρη σε αυτό πληρώνεται το 80% των νέων οπλικών συστημάτων της.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το CNN, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η οικονομική βοήθεια ενισχύει τη διατήρηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει να μην πραγματοποιήσει επίθεση στο Ισραήλ και να παρέχει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση στη διώρυγα του Σουέζ.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr