«Φως» στις καταγγελίες για χημικά όπλα στη Συρία ζητά η Διεθνής Κοινότητα

«Φως» στις καταγγελίες για χημικά όπλα στη Συρία ζητά η Διεθνής Κοινότητα

Στηρίζει η Ρωσία την έρευνα για χρήση χημικών - «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», προειδοποιεί ο Μπαν Κι Μουν



«Φως» στις καταγγελίες για χημικά όπλα στη Συρία ζητά η Διεθνής Κοινότητα
Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη εξακολουθούν να προκαλούν οι εικόνες με τους εκατοντάδες 
νεκρούς στη Δαμασκό, με το καθεστώς Άσαντ να διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί χρήσης χημικών, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια των ανταρτών.

Κλείσιμο
Σήμερα, Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε 
«έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη  χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο  αποδειχθεί θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον Μπαν Κι Μουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης «πολύ ανησυχητικές και σοκαριστικές» τις πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία και  κάλεσε τις αρχές της χώρας να συνεργαστούν με την ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Δαμασκό.

Σήμερα, Σύροι ακτιβιστές δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους δείγματα ιστών από τα σώματα θυμάτων της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα, τα οποία προσπαθούν να παραδώσουν στους ειδικούς του ΟΗΕ που διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο μερικά χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαν με το Reuters, δήλωσαν τόνισαν ότι δεν είχαν τρόπο να προσεγγίσουν τους επιθεωρητές στο ξενοδοχείο τους.

Με το αίτημα του ΟΗΕ για άμεση έρευνα επί των καταγγελιών για επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία συντάσσεται και η Ρωσία­ η οποία καλεί το καθεστώς Άσαντ να συνεργαστεί με την αποστολή επιθεωρητών, ζητώντας παράλληλα να διασφαλίσει η αντιπολίτευση την ασφαλή πρόσβαση των εμπειρογνώμων στις περιοχές της επίθεσης. 

Ανησυχία Ομπάμα - Πιέσεις στο ΟΗΕ για δράση

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία εξέφρασε εκ νέου σήμερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις σχετικές καταγγελίες ως «σημαντικές».

Ο Ομπάμα κάλεσε τη Δαμασκό να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή», για την οποία είχε κάνει λόγο στο παρελθόν, είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνησή του.

Ο Ομπάμα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν «άμεση, καλύτερη δράση» και την κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει την επιθεώρηση του χώρου όπου καταγγέλθηκε η χρήση χημικών όπλων.

«Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Δεν αναμένουμε τη συνεργασία της Δαμασκού με δεδομένο το ιστορικό» της, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακόμη, ο Ομπάμα πάντως απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ «μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν» την περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, αποκαλώντας την ιδέα αυτή μεγαλοποιημένη. Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε ανάμιξη του Αμερικανικού στρατού.

Αμερικανο-ρωσική συνάντηση στη Χάγη την προσεχή Τετάρτη για τη Συρία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ότι ανώτεροι διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, θα συναντηθούν στη Χάγη την επόμενη Τετάρτη, για να εξετάσουν λύσεις για την πιθανότητα λήξης του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία. 

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μετά τις εκθέσεις για τη χρήση φονικών χημικών όπλων έξω από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Αν και η συνάντηση είχε προγραμματισθεί πριν τις αναφορές για τα χημικά, εντούτοις δεν είχε προσδιοριστεί καμία ημερομηνία. Την αμερικανική πλευρά  θα εκπροσωπήσουν, η υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Γουέντι Σέρμαν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Ρόμπερτ Φόρντ, ενώ τη Μόσχα οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα την Κυριακή ο Φόρντ θα συναντηθεί με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας και η Ρωσία είναι παραδοσιακός, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και προμηθευτής όπλων της Δαμασκού.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης