Βρετανός ΥΠΕΞ: Η σφαγή στη Συρία έγινε με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Άσαντ

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η σφαγή στη Συρία έγινε με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Άσαντ

Οι αντικαθεστωτικοί συνέλεξαν δείγματα από τα θύματα και τα έστειλαν στο εξωτερικό – Το Σάββατο φτάνει στη Δαμασκό η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό

Ετοιμη η υβριδική Jaguar XJ
Αμερικανορωσική συνάντηση για τη Συρία
Βέβαιος ότι το λουτρό αίματος στη Συρία με τους εκατοντάδες νεκρούς έγινε από επίθεση με χημικά όπλα, που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ.

Οι πιθανότητες να πρόκειται για συνωμοσία από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά μικρό, είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η μοναδική εξήγηση για τη μαζική εξόντωση αμάχων είναι να δέχτηκαν επίθεση από το καθεστώς.

Κλείσιμο
Όπως είπε, είναι επιτακτική η ανάγκη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία να μεταβούν άμεσα στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση, έξω από τη Δαμασκό, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Εάν δεν επιτραπεί στους επιθεωρητές να επισκεφτούν την περιοχή, τότε τα στοιχεία θα αλλοιωθούν, κατέληξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε πως επιδίωξή του είναι να διεξαχθεί μία «εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» για την πρόσφατη επίθεση έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση πως οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα.

Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται επίσης, πως η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε πρόκειται να φτάσει το Σάββατο στη Δαμασκό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις ώστε να επιτραπεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Συρία για να επιθεωρήσουν άλλες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα, να μεταβούν στην επίμαχη περιοχή.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εντός των προσεχών 48 ωρών στο σημείο κοντά στη Δαμασκό, όπου καταγγέλθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της ομάδας του ΟΗΕ. Είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εκεί οι επιθεωρητές μέσα σε ένα 48ωρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) της αντιπολίτευσης. 

Στο εξωτερικό εστάλησαν δείγματα από τα θύματα της επίθεσης

Σύροι αντικαθεστωτικοί έβγαλαν έξω από τη χώρα δείγματα που συνέλεξαν από τα θύματα της επίθεσης που σημειώθηκε στα μέσα της εβδομάδας στα προάστια της Δαμασκού, προκειμένου να εξεταστούν από ειδικούς, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

«Τα πήραμε και τα στείλαμε εκτός Συρίας», είπε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Μπαντρ Τζάμους, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς από την Κωνσταντινούπολη. Ο Τζάμους απέφυγε πάντως να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης