Συρία: Η διεθνής κοινότητα στέκεται με «ανησυχία» πάνω από τις σορούς των αμάχων

Συρία: Η διεθνής κοινότητα στέκεται με «ανησυχία» πάνω από τις σορούς των αμάχων

Ομπάμα και Κάμερον εξετάζουν όλες τις επιλογές, όμως η Μέρκελ λέει «nein» σε στρατιωτική επέμβαση - Αντικαθεστωτικοί και Άσαντ αλληκατηγορούνται για τη χρήση χημικών - Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 355 νεκροί, 3.600 με συμπτώματα από εισπνοή νευροτοξικών αερίων

Δύο μεγάλες μεταγραφές ετοιμάζει ο Μαρινάκης, υπογράφει ο Μιραλάς
Συρία: Η διεθνής κοινότητα στέκεται με «ανησυχία» πάνω από τις σορούς των αμάχων
Την ώρα που η πρώτη επιβεβαίωση για χρήση χημικών όπλων στη Συρία έρχεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η διεθνής κοινότητα περιορίζεται στην αναφορά «πιθανής χρήσης χημικών», με τους Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον να εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους (...) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του».

Όπως ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού, νοσηλεύτηκαν περίπου 3.600 ασθενείς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν συμπτώματα από εισπνοή νευροτοξικών αερίων, εκ των οποίων οι 355 κατέληξαν.

Παρότι ακτιβιστές συγκεντρώνουν στοιχεία για την εξακρίβωση της χρήσης τέτοιων όπλων, αναμένεται ακόμα να δοθεί η άδεια πρόσβασης στη περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, σε επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Κλείσιμο

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ τονίζοντας πως η κυβέρνηση της Δαμασκού θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σχετικά με το ζήτημα πάντως, το Ιράν –στενός σύμμαχος της Συρίας- δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση είπε στην Τεχεράνη ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τις περιοχές.

Στο μεταξύ, στο Λευκό Οίκο παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εναντίον της Συρίας, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον το αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, η Γερμανία μπαίνοντας στη συζήτηση για το ζήτημα της Συρίας είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την στρατιωτική λύση για όσα συμβαίνουν στη Συρία», διεμήνυσε εχθές Σάββατο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Τόνισε δε, πως δεν θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση δε θα προσφέρει βοήθεια στο συριακό λαό και θα ήταν προτιμότερη μία πολιτική λύση στην κρίση, που μέχρι στιγμής έχει σπείρει τον θάνατο σε 100.000 ανθρώπους.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών.

Αντιθέτως η Γαλλία έκανε λόγο για απαραίτητη επέμβαση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, να εγείρει την προοπτική αυτή.

 

Αλληλοκατηγορίες αντικαθεστωτικών και προεδρίας

Την ίδια στιγμή η συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών στους πολίτες της Γκούτα, ενώ η προεδρία αρνείται τις κατηγορίες.

Η κρατική τηλεόραση στρέφει το δάχτυλο σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Γερμανία, υποστηρίζοντας πως εκείνοι προμήθευσαν τα χημικά στους αντάρτες.

Μάλιστα, σε πλάνα του ο τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε χημικό υλικό που φέρεται να εντοπίστηκε σε τούνελ που είχαν δημιουργήσει οι αντάρτες στην Τζομπάρ, προάστιο της Δαμασκού. Στο εσωτερικό δοχείων, που ανέγραφαν «Made in Saudi Arabia», βρέθηκαν ίχνη από χημικούς παράγοντες. Άλλα δοχεία που παρουσιάστηκαν προέρχονταν από γερμανο-καταριανή πολυεθνική εταιρεία.

Μάλιστα, αναφέρθηκε πως τουλάχιστον 20 στρατιώτες που εντόπισαν τα χημικά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, με την κατάσταση μερικών από αυτούς να κρίνεται σοβαρή.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης