Το Τσέρνομπιλ έγινε δάσος!
27.08.2013
17:59
Δείτε πώς είναι η πόλη που υπέστη την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία 27 χρόνια μετά - Η περιοχή δε θα είναι ασφαλής, για να ζήσει κανείς για τα επόμενα 20.000 χρόνια, λένε οι επιστήμονες
Ισοπεδωμένο από την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, το Τσέρνομπιλ είναι πλέον μια άγονη πόλη-φάντασμα, που αρχίζει σιγά-σιγά να ξεχνιέται...
Εκπληκτικές αεροφωτογραφίες του πρώην Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και της γειτονικής πόλης Πριπυάτ δείχνουν πώς σήμερα, το δάσος που αναπτύσσεται στην περιοχή «καταπίνει» το Τσέρνομπιλ, 27 χρόνια μετά την καταστροφή.
Τις εικόνες φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το EnglishRussia.com, ενώ έχουν ληφθεί από ύψος 10.000 μέτρων.
Όλα συνέβησαν στις 26 Απριλίου του 1986 κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής συστημάτων στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Τότε, ζητήθηκε η εκκένωση 350.000 κατοίκων από το Τσέρνομπιλ και τη γειτονική Πριπυάτ.
Η πόλη Πριπυάτ σήμερα
Από το ατύχημα πέθαναν επί τόπου δυο από τους εργάτες της μονάδας. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα, λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.
Έπειτα από την τραγωδία στο Τσέρνομπιλ, δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλεισμού που καλύπτει έκταση πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις συνέπειες της τυχόν παρατεταμένης ακτινοβολίας. Όμως, ακόμη και σήμερα, οι πληγές είναι εμφανείς.
Το Τσέρνομπιλ τη δεκαετία του '90
Υπολογίζεται ότι εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια, επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις της ασθένειας του καρκίνου ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από την επάρατη νόσο και τη λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα, ενώ εκατοντάδες βρέφη γεννήθηκαν παραμορφωμένα.
Σημερινή εικόνα από την πόλη Πριπυάτ
Σύμφωνα με επιστήμονες, τέλος, η περιοχή στο Τσέρνομπιλ και γύρω από αυτό δε θα είναι ασφαλής, για να ζήσει κανείς για τα επόμενα 20.000 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr