Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στοιχεία για τη χρήση χημικών από τον Άσαντ

Αναμένεται διάγγελμα Ομπάμα -Ο Τζ. Κέρι παρουσίασε τα ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών - Ο Μπαν Κι Μουν συναντάται με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Χέρι-χέρι με την Ουάσινγκτον το Παρίσι - Συρία: Ο στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει στρατιωτική επίθεση

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας εμφανίζεται η αμερικανική κυβέρνηση. Στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι αναμένεται να παρουσιάσει τα «μη απόρρητα» στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν το βασικό στοιχείο που «λείπει» από τη ρητορική τους υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, αφού κατά πληροφορίες θα αποδώσουν την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στο καθεστώς Άσαντ.

Μισή ώρα πριν από τις δηλώσεις Κέρι, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι.




Στη συνέχεια, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επισκέφτηκαν την περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε επίθεση με χημικά, ο Σουηδός Όκε Σέλστρεμ θα ενημερώσει τον Μπαν Κι Μουν για τα αποτελέσματα της αποστολής, προτού επιβληθεί η επίσημη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι επιθεωρητές, που ολοκληρώνουν την έρευνά τους, αναμένεται να αναχωρήσουν το Σάββατο από τη Συρία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που επιχειρεί η Ουάσινγκτον με την παρουσίαση των στοιχείων είναι ουσιαστικά να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επιχειρήσης, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται απο το Κογκρέσο αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη.

Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν το ηχηρό «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου, παραδοσιακού συμμάχου των ΗΠΑ σε προηγούμενες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Χέρι-χέρι Ουάσινγκτον-Παρίσι
Ο νέος «σύμμαχος» των ΗΠΑ για την ώρα φαίνεται να είναι, πάντως η Γαλλία, η οποία από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση κατά της Συρίας.

Ο Ολάντ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" διαμηνύει ότι το Παρίσι δεν πτοείται από το "όχι" του Λονδίνου για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ επισημαίνοντας ότι μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την συμμετοχή του Παρισιού.
 
Σταθερό το «nein» της Γερμανίας
Από την πλευρά της, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, έχει ξεκαθαρίσει πως, ναι μεν είναι σύμφωνη με την ανάληψη δράσης κατά του συριακού καθεστώτος, ωστόσο, δήλωσε πως το Βερολίνο θα παραμείνει αμέτοχο καθώς βρίσκεται σε προελογική εκστρατεία εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

"Δεν μας ζήτησαν" μια τέτοια συμμετοχή και "δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο", δήλωσε ο Βεστερβέλε προς την περιφερειακή γερμανική εφημερίδα "Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ", σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

Χθες η καγκελάριος Μέρκελ είχε επιμείνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μελετήσει την έκθεση των επιθεωρητών σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, αφού είχε προηγουμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικά κυρίως με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σκεπτικισμός από ανώτατους αμερικανούς στρατιωτικούς

Τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό στρατιωτικοί της χώρας, και μάλιστα άνθρωποι με τεράστια και επώδυνη εμπειρία από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι επιφυλάξεις που διατηρούν οι περισσότεροι πρώην και νυν ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, σύμφωνα με την «The Washington Post», αφορούν στις συνέπειες της πιθανής επίθεσης με πυραύλους Κρουζ στη Συρία.


Επιμένει ο Κάμερον, παρά το «όχι» της βρετανικής βουλής 

Την ίδια ώρα ο Bρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε σημερινές του δηλώσεις,  διαβεβαίωσε ότι, ακόμη κι αν αποκλείεται η χώρα του να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά το «όχι» της βουλής, ο ίδιος δεσμεύεται να προσπαθήσει να δοθεί «μια σκληρή απάντηση» στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει μια σκληρή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων και υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Κάμερον.

«Θα εξακολουθήσουμε να φέρνουμε το θέμα ενώπιον του ΟΗΕ, να συνεργαζόμαστε με όλους τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε —είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η ομάδα G8 ή η G20—, για να καταδικάσουμε αυτό που συνέβη στη Συρία», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η απαγόρευση στη χρήση χημικών όπλων».

«Όμως αυτό που είχε προταθεί, η πιθανότητα —μόνο έπειτα από μια δεύτερη ψηφοφορία— να υπάρξει εμπλοκή του βρετανικού στρατού σε κάθε δράση, αυτό δεν θα γίνει», υπογράμμισε ο Bρετανός πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση της βουλής αντικατοπτρίζει «τον μεγάλο σκεπτικισμό του βρετανικού λαού όσον αφορά οποιαδήποτε εμπλοκή στη Μέση Ανατολή». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)


Έρημη πόλη η Δαμασκός
Προετοιμασίες για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης από τη Δύση, προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, στη Συρία.

Το κλίμα που επικρατεί στη Δαμασκό μεταφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Post», κάνοντας λόγο για πόλη ασυνήθιστα έρημη, τις τελευταίες ώρες. Οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, τα στρατιωτικά κτίρια έχουν εκκενωθεί και οι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σημεία ελέγχου. Οι περισσότεροι Σύροι έχουν πάρει ρεπό από τις δουλειές τους προκειμένου να στηθούν στις ουρές για να αγοράσουν και τις τελευταίες προμήθειες, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς για το γειτονικό Λίβανο, αναφέρει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες φιλοξενούν μία ανακοίνωση, που καλεί τους πολίτες να κατασκηνώσουν σε σημεία που πιθανόν να αποτελέσουν στόχο των Δυτικών, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως «ανθρώπινη ασπίδα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr