Επιμένει ο Κάμερον, παρά το βέτο της βρετανικής βουλής για τη Συρία

«Είναι σημαντικό να υπάρξει μια σκληρή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων και υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που θα συνεχίσουμε να κάνουμε»

O Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε σήμερα ότι, ακόμη κι αν αποκλείεται η χώρα του να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά τη χθεσινή απόφαση της βουλής, ο ίδιος δεσμεύεται να προσπαθήσει να δοθεί «μια σκληρή απάντηση» στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει μια σκληρή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων και υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Κάμερον.

«Θα εξακολουθήσουμε να φέρνουμε το θέμα ενώπιον του ΟΗΕ, να συνεργαζόμαστε με όλους τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε —είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η ομάδα G8 ή η G20—, για να καταδικάσουμε αυτό που συνέβη στη Συρία», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η απαγόρευση στη χρήση χημικών όπλων».

«Όμως αυτό που είχε προταθεί, η πιθανότητα —μόνο έπειτα από μια δεύτερη ψηφοφορία— να υπάρξει εμπλοκή του βρετανικού στρατού σε κάθε δράση, αυτό δεν θα γίνει», υπογράμμισε ο Bρετανός πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση της βουλής αντικατοπτρίζει «τον μεγάλο σκεπτικισμό του βρετανικού λαού όσον αφορά οποιαδήποτε εμπλοκή στη Μέση Ανατολή».

Την ώρα που το βέτο της βρετανικής βουλής σε μια ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας σε μια επέμβαση στη Συρία προκάλεσε ανησυχία στη Βρετανία όσον αφορά το μέλλον «της ειδικής σχέσης» μεταξύ των ιστορικών συμμάχων Ουάσινγκτον και Λονδίνου, ο Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα «ζητήσει συγγνώμη» από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Θα ήθελα «να συνεργαστούμε με τον πιο σημαντικό και πιο ισχυρό σύμμαχό μας που ζήτησε τη βοήθεια της Βρετανίας», σημείωσε ο Κάμερον.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών δικαιολόγησε την απόφασή του να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφασίσει για το θέμα της Συρίας εξηγώντας ότι επιθυμούσε να «δράσω δημοκρατικά (…) συμβουλευόμενος όπως αρμόζει το κοινοβούλιο».

«Προφανώς η πολιτική είναι δύσκολη», παραδέχθηκε ο Κάμερον. «Πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός και ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλάβουν».

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Βρετανία έχασε μέρος της επιρροής της στον κόσμο. Υπογραμμίζοντας τις στρατιωτικές και διπλωματικές δυνατότητες της χώρας του ο Κάμερον σημείωσε: «η χώρα μας διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, πρέπει να συνεχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr