Το Παρίσι θα λάβει απόφαση για Συρία μετά τις ΗΠΑ

Περιμένει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Η γαλλική κυβέρνηση θα παραδώσει σήμερα στους αρμόδιους βουλευτές έγγραφα που αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ ως υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα. Θα είναι «ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων διαφορετικής φύσης που αναγνωρίζουν σαφώς το καθεστώς ως υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Μια άλλη πηγή διευκρίνισε ότι πρόκειται για αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα, εκ των οποίων ορισμένα «θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν» στην προοπτική της κοινοβουλευτικής συζήτησης χωρίς ψηφοφορία που οργανώνεται την Τετάρτη στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα διπλωματικός πυρετός επικρατεί στη Γαλλία, με την ηγεσία της χώρας να προσπαθεί να πείσει το κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Aσαντ.

Σήμερα, ο Γερμανομαθής πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, αναλαμβάνει δράση. Ο Ερό αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να εξετάσουν την κατάσταση στη Δαμασκό λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την συριακή κρίση (4 Σεπτεμβρίου).

Στην ουσία, ο Γάλλος πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος για την μεθαυριανή ομιλία του γάλλου σοσιαλιστή, Φρανσουά Ολάντ από το βήμα του κοινοβουλίου. Η Γαλλία, ο μοναδικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη που είπε «ναι» στον πόλεμο κατά της Συρίας, έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιμένει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Ο γαλλικός Τύπος γράφει ότι ο σοσιαλιστής προεδρος θα επικαλεστεί το πόρισμα της έκθεσης των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, διαθέτει χίλιους τόνους νευροπαραλυτικών αερίων- και σαρίν- σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση του γαλλικού κοινοβουλίου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Πρόσφατο υπόμνημα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών που αποκαλύφθηκε από τον Τύπο κάνει λόγο κυρίως για «αρκετές εκατοντάδες τόνους υπερίτη» και «αερίου σαρίν» που είχε το συριακό καθεστώς, δηλαδή για ένα απόθεμα που ξεπερνά συνολικά τους 1.000 τόνους χημικών παραγόντων.

Εκτός από τα αποθέματα του υπερίτη (που ονομάζεται και αέριο μουστάρδας) και του αερίου σαρίν, το υπόμνημα του οποίου το περιεχόμενο επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από κυβερνητική πηγή τονίζει επίσης ότι οι σύροι επιστήμονες εργάστηκαν στον αζωτούχο υπερίτη, μια καυστική ουσία πρώτης γενιάς, και σε ένα νευροπαραλυτικό αέριο με βάση οργανοφωσφορούχες ενώσεις του οποίου η τοξικότητα είναι ισχυρότερη από εκείνη του σαρίν.

Και ο Ολάντ στα χνάρια του Ομπάμα

Μετά το «όχι» του Λονδίνου στην πρόταση Κάμερον για στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος, αλλά και το διάγγελμα του Ομπάμα στο οποίο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από το Κογκρέσο το πράσινο φως για να προχωρήσει σε πόλεμο, και ο Φρανσουά Ολάντ αναγκάζεται να ακολουθήσει την ίδια... οδό: να ζητήσει δηλαδή από τη Γάλλους πολιτικούς να πουν ναι στο πόλεμο κατά του Ασαντ.

Αντιθέτως, πάντως με την επέμβαση στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, στην περίπτωση της Συρίας ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει την υποστήριξη των Γάλλων πολιτών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων διαμηνύει πως το Παρίσι δεν πρόκειται να προχωρήσει μόνο του σε στρατιωτικές ενέργειες και θα περιμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει να οργανώσει έκτακτη ψηφοφορία για τη Συρία
Η γαλλική κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για την έγκριση από τη Βουλή της ανάληψης ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής Ελιζαμπέτ Γκιγκού
Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο Ολάντ είναι αρχηγός του στρατού με εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, με μοναδική υποχρέωση να ενημερώνει το κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.

Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την συνέχισή της.
Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων αντίθετους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, πολλοί συντηρητικοί, κεντρώοι και Πράσινοι πολιτικοί ζήτησαν το σαββατοκύριακο την διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας από τη γαλλική Βουλή.
«Σε μία πολύπλοκη κατάσταση σαν αυτή, χρειάζεται να είμαστε πιστοί στις αρχές, με άλλα λόγια στο Σύνταγμα, που δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να ζητήσει ψηφοφορία, ούτε καν δημόσια συζήτηση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info η Γκιγκού, βετεράνος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Δεν βλέπω να έχει κάποιο νόημα πολιτικά η διεξαγωγή ψηφοφορίας», είπε η ίδια επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα ερχόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν το κοινοβούλιο ψήφιζε υπέρ της επέμβασης και στη συνέχεια το Κονγκρέσο των ΗΠΑ κατά.

Η ίδια είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς αυτό θα έστελνε σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες το μήνυμα ότι η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων μένει ατιμώρητη, αλλά τόνισε ότι η Γαλλία δεν θα αναλάβει δράση μονομερώς.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Για να έχει νομιμότητα μία επέμβαση χρειάζεται να πραγματοποιηθεί από έναν ευρύ συνασπισμό», είπε η ίδια. Η Γκιγκού είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 58% δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ για να ηγηθεί της επιχείρησης και το 35% εκφράζει φόβους ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν είναι ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της ειδικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης, στην οποία, όπως έχει δηλώσει, αντιτίθεται.

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος UMP, δήλωσε το Σάββατο ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δώσουν στη δημοσιότητα τα ευρήματά τους από τον τόπο που σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr