ΟΗΕ: Η Συρία «αιμορραγεί» με πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες

Ανθρώπινη τραγωδία και οικονομική καταστροφή τα αποτελέσματα του εμφυλίου - Ξεπερνά τα 1,5 τρισ. δολάρια το κόστος των καταστροφών

Τα στοιχεία του ΟΗΕ και η μελέτη της συριακής εφημερίδας Αλ Ουάταν οδηγούν στο συμπέρασμα πως στη Συρία αυτή τη στιγμή συντελείται μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία και συγχρόνως μια τεραστίων διαστάσεων οικονομική καταστροφή. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο ο αριθμός ήταν 230.671 άτομα, δηλαδή πρόκειται για δεκαπλασιασμό των προσφύγων!

Τουλάχιστον 700.000 Σύροι έχουν καταφύγει στο γειτονικό Λίβανο και αρκετοί από αυτούς έχουν αλλάξει την εθνικότητά τους. Την ίδια στιγμή που ΗΠΑ-Γαλλία πιέζουν για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εξαιτάις της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ, η ανθρώπινη τραγωδία που συντελείται στη χώρα φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό.

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες οι πρόσφυγες ανήλθαν στον τρομακτικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου.

«Η Συρία αιμορραγεί, με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άντρες να διασχίζουν τα σύνορα, με πολλούς από αυτούς να έχουν μαζί τους, μόνο τα ρούχα που φοράνε», είναι τα δραματικά λόγια που αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ, δείχνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την τραγωδία που σημειώνεται στη Συρία.

Τρία στα τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα είναι κάτω από 11 ετών. Επίσης, μόλις τα 118.000 παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μαθήματά τους, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα και μόλις το ένα πέμπτο δέχεται μια βοήθεια από ειδικούς. Μάλιστα οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια ολόκληρη γενιά «χαμένη».

Μπορεί να είναι μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα από τη Συρία, όμως ο Λίβανος έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες. Πλέον σε έξι Λιβανέζους αντιστοιχεί ένας Σύρος. Στη δεύτερη θέση χώρας υποδοχής βρίσκεται η Ιορδανία και στην τρίτη η Τουρκία.

Συγκεκριμένα στο Λίβανο τους τελευταίους έξι μήνες κατέφυγαν 716,000 άνθρωποι, στην Ιορδανία 515,000, στην Τουρκία 460,000, στο Ιράκ 169,000 και στην Αίγυπτο 111,000.

Ξεπερνά τα 1,5 τρισ. δολάρια το κόστος των καταστροφών

Το κόστος των υλικών καταστροφών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Συρία ξεπερνά τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, η οποία πρόσκειται στο καθεστώς.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τον Άμαρ Γιούσεφ, έναν ειδικό του κτηματομεσιτικού τομέα , υπολογίζει το κόστος των καταστροφών στα 1,573 τρισεκ. δολάρια.

Οι βομβαρδισμοί, οι μάχες και οι δολιοφθορές κατέστρεψαν μέσα σε δυόμισι χρόνια πλήρως η εν μέρει 1,5 εκατ. κατοικίες. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί και οι υποδομές.

Ο ίδιος ειδικός εκτιμά ότι εάν άρχιζε σήμερα, η ανοικοδόμηση θα στοίχιζε 73 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη χώρα θα στήνονταν 10.000 εργοτάξια, στα οποία θα εργάζονταν άνθρωποι 30 διαφορετικών επαγγελμάτων, ενώ θα χρειάζονταν 15.000 φορτηγά και 10.000 μπετονιέρες. Οι ανάγκες σε σκυρόδεμα θα ανέρχονταν σε 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και του σιδήρου σε 30 εκατομμύρια τόννους.

Για την ανοικοδόμηση θα απαιτείτο η απασχόληση τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων εργατών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr