Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Voyager κινείται έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Voyager κινείται έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος

Είναι η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που έφτασε τόσο μακριά και συνεχίζει ακόμα το ταξίδι της

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Voyager κινείται έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος
Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Voyager κινείται έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος
Στην επίσημη επιβεβαίωση ότι το διαστημικόπλοιο Voyager1 βρίσκεται πλέον έξω από το ηλιακό μας σύστημα και κινείται στο διάστημα ανάμεσα στα αστέρια προχώρησε την Πέμπτη η NASA.

Πρόκειται για την πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που έφτασε τόσο μακριά.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις των οργάνων του διαστημόπλοιου, πλέον έχει ξεπεράσει τη «φυσαλίδα» των καυτών αερίων που περιβάλλει τον Ήλιο.

Το ταξίδι του Voyager ξεκίνησε το 1977 με στόχο να εξερευνήσει τους απομακρυσμένους πλανήτες.

Σήμερα το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε απόσταση 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη ή διαφορετικά χρειάζονται 17 ώρες για να φτάσει στον πλανήτη μας ένα ραδιοκύμα από το Voyager.
Κλείσιμο

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Εντ Στόουν, πρόκειται για μια τόσο σημαντική στιγμή αντίστοιχη του πρώτου βήματος στη Σελήνη. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεκινάμε να εξερευνούμε τον χώρο ανάμεσα στα αστέρια» δήλωσε ο καθηγητής στο BBC.



Το ακριβές «σύνορο» του ηλιακού συστήματος δεν είναι γνωστό. Οι επιστήμονες περίμεναν επί χρόνια μια ένδειξη ότι το "Βόγιατζερ 1", που ταξίδευε στα όρια της ηλιόσφαιρας, είχε βγει στο διαστρικό χώρο. 

Το "Βόγιατζερ 1" εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 και το ακολούθησε ένα μήνα αργότερα το «αδελφό» σκάφος "Βόγιατζερ 2". Το 1979 έφτασε στον Δία και τον επόμενο χρόνο στον Κρόνο, στέλνοντας στη Γη τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες από τους δορυφόρους αυτών των πλανητών. Ακολούθως επισκέφθηκε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα ενώ το 1990 έστειλε και την πρώτη πλήρη φωτογραφία του ηλιακού συστήματός μας.

«Το Βόγιατζερ έφτασε εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημόπλοιο, πετυχαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης» τόνισε ο διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της NASA Τζον Γκράνσφελντ.

Η διάρκεια ζωής των δύο Βόγιατζερ υπολογιζόταν αρχικά στα 5 έτη και η αποστολή τους ήταν να εξερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Σήμερα πάντως βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και εξακολουθούν να λειτουργούν. Εκτός των επιστημονικών οργάνων και των καμερών, μεταφέρουν και από έναν χρυσό δίσκο επικαλυμμένο με χαλκό που περιέχει 115 φωτογραφίες και διάφορους φυσικούς ήχους καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες. Εδώ και 35 χρόνια μεταφέρουν τα μηνύματα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δύο διαστημόπλοια θα βρεθούν κοντά σε άλλα άστρα σε περίπου δύο έτη φωτός, αφού διανύσουν δηλαδή περίπου 19 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του Βόγιατζερ 1 στο διάστημα, θα συνεχίσει για πολύ-πολύ καιρό, ίσως για δισεκατομμύρια χρόνια», προέβλεψε ο αστροφυσικός Μαρκ Σουίσνταλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης