Oι Γερμανικές Εκλογές από τη σκοπιά των Βρυξελλών

Η σημασία του αποτελέσματος για τα ευρωπαϊκά όργανα και τις ισορροπίες σε Ευρωβουλή και Ευρωζώνη – Η ελληνική πλευρά

Την ίδια ώρα η Ευρώπη στο σύνολό της παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή. Ιδιαιτέρως στις Βρυξέλλες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στα κελεύσματα των Γερμανών και στα αποτελέσματα της κάλπης, αφού η σύνθεση του ερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα διαμορφώσει ως ένα σημείο και την πολιτική του Βερολίνου έναντι των εταίρων του.

Μετά τις Βαυαρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής το τοπίο ως προς τη νίκη του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει και το κυριότερο ερώτημα πλέον έγκειται στο ποιός θα είναι ο έταιρος της στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Αναφορικά, το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) πήρε 49% στις τοπικές εκλογές Βαυαρίας με τον αρχηγό της, τον Χορστ Ζεχοφερ να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Πως επηρεάζει το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης αυτό όμως;

Το τοπίο διακρίνεται αρκετά ομιχλώδες μετά την δήλωση του αρχηγού του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος (SPD) Πεερ Στάινμπρουκ πως δεν θα δεχθεί συνεργασία σε ένα μεγάλο συνασπισμό με το CDU. Από την άλλη πλευρά στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον κορυφώνεται ιδιαίτερα μετά τις αποτυχίες του τωρινού έταιρου του CDU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), στις κάλπες.


Η σημασία του αποτελέσματος για τις Βρυξέλλες

Ποιά είναι όμως η σημασία των Γερμανικών εκλογών για τα Ευρωπαϊκά όργανα; Σαφώς η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου του CDU θα διαμορφώσει – σε ένα ποσοστό – τη πολιτική της Άγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη. Μια πιθανή συνεργασία για παράδειγμα με τους Γερμανούς Πράσινους θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ατζέντα του Πράσινου κόμματος Ευρώπης στις επικείμενες Ευρωεκλογές και στην δυναμική τους στα Ευρωπαϊκά όργαννα.

Το ενδιαφέρον όμως δεν σταματάει στα του Ευρωκοινοβουλίου. Κι αυτό γιατί η πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής της Μέρκελ είναι πλέον η κυρίαρχη στους κύκλους των Βρυξελλών, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Γαλλο-Γερμανικής συμμαχίας που σηματοδότησε η εκλογή Ολάντ. Η ίδια η Μέρκελ έχει ανακοινώσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους πως δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει κούρεμα του Ελληνικού χρέους αλλά θα συνεχίσει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχεία σε όλες τις χώρες του Νότου.

Ωστόσο η άνοδος του Ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Γερμανίας, AfD, προκαλεί ανησυχία στους κύκλους των Βρυξελλών αλλά και στη Γερμανία. Το AfD ξεπέρασε το 5% ψήφων στη Βαυαρία που χρειάζεται ένα κόμμα για να μπεί στη βουλή, και προκάλεσε τη μήνη του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που τους χαρακτήρισε επικίνδυνους για την ευημερία της Γερμανίας.

Η Ελληνική πλευρά


Από την πλευρά τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές των Βρυξελλών παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ιδιαίτερα ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας τον Ιανουάριο. Συναντήσαμε στις Βρυξέλλες την Ευρωβουλευτή και πρώην Αντιπρόεδρο Ρόδη Κράτσα, μέλος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, όπου στην ερώτηση μας σχετικά με τις σκέψεις της για το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών μας δήλωσε τα ακόλουθα:

“Η Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της Ευρώπης και μάλιστα εύρωστη έχει οπωσδήποτε βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις της Ε.Ε. Γι' αυτό μετά τις γερμανικές εκλογές είναι επιτακτική ανάγκη ν' ανοίξει η συζήτηση και να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου: απαιτούνται σταθεροποίηση της ευρωζώνης αλλά και αναπτυξιακά κεφάλαια πέρα από τα διαρθρωτικά Ταμεία. Για την χώρα μας ιδιαίτερα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και της αποπληρωμής του. Η σημερινή λιτότητα και υπερφορολόγηση που πνίγει την οικονομία και την κοινωνία πρέπει να εξελιχθεί σε δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την δυνατότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ν' αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr