Δύο επιλογές σε μια λύση που προσαρμόζεται στις ανάγκες μας, αυτό είναι το πρόγραμμα nrg hybrid 2.0 το οποίο συνδυάζει τη σιγουριά του σταθερού τιμολογίου με την ευελιξία του κυμαινόμενου σε ένα μόνο πρόγραμμα.
Ποιοι είναι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν το «σωματίδιο του Θεού» και κέρδισαν το Νόμπελ
Ο 84χρονος Βρετανός Πίτερ Χιγκς και ο 80χρονος Βέλγος Φρανσουά Ενγκλέρ πίσω από το μποζόνιο Χιγκς
Το Νόμπελ Φυσικής μοιράζονται ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς και ο Βέλγος Φρανσουά Ενγκλέρ για το έργο τους σχετικά με το μικροσκοπικό σωματίδιο το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, το περίφημο «σωματίδιο του Θεού» ή μποζόνιο Χικγς.
Ποιοι, όμως, είναι οι δύο επιστήμονες που απέσπασαν την ανώτατη τιμητική διάκριση για την επιστήμη;
Ο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος δανείζει το όνομά του στο μποζόνιο, γεννήθηκε στο Νιουκάστλ το 1929 σήμερα είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου διατύπωσε τη θεωρία του το 1964.
Η οικογένειά του μετακόμισε στο Μπρίστολ, όπου ο νεαρός τότε Χιγκς ακολούθησε μία λαμπρή μαθητική καριέρα, κερδίζοντας πολλά βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς, αν και κανένα για την Φυσική, όπως επισημαίνει το BBC.
Στην πορεία ανακάλυψε την αγάπη του στη Φυσική, χάρη στον σπουδαίο επιστήμονα, Πολ Ντιράκ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σπουδές στο King's College του Λονδίνου. Την έρευνα για το μποζόνιο την ξεκίνησε όντας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου την ίδια περίοδο και άλλοι επιστήμονες διεξήγαγαν ανάλογες έρευνες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Βέλγος Φρανσουά Ενγκλέρ, ο οποίος μοιράστηκε με τον Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής.
Παρότι ο Χιγκς είχε ξεκινήσει να αποκτά καλή φήμη στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, προτιμούσε να κρατά χαμηλό προφίλ στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο. Μάλιστα, όταν η προσοχή άρχισε να στρέφεται εντονότερα στο έργο του, ο Χιγκς δεν ένιωθε άνετα, ωστόσο με τον χρόνο συμφιλιώθηκε με την ιδέα της δημοσιότητας.
Όταν το 2012 ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Cern η ανακάλυψη του μποζονίου, ο 84χρονος βρισκόταν στη Γενεύη και όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα δάκρυσε μόλις έμαθε την σημαντική είδηση.
Από την άλλη, το άλλο μισό του επιστημονικού διδύμου, ο Φρανσουά Ενγκλέρ γεννήθηκε το 1932 στο Βέλγιο και σήμερα είναι επίτιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Πρότεινε τη θεωρία του για το πώς η ύλη αποκτά μάζα το 1964 σε συνεργασία με τον εκλιπόντα συνάδελφό του Ρομπέρ Μπράουτ.
Ο Ενγκλέρ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Βέλγιο, αναγκάστηκε να αποκρύψει την εβραϊκή ταυτότητά του και να ζει σε ορφανοτροφεία αλλά και κοινότητες για παιδιά σε διάφορες βελγικές πόλεις. Αποφοίτησε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, όπου απέκτησε το διδακτορικό του στη Φυσική το 1959 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ρομπέρ Μπράουτ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr