«Σαμπρίνα η Τίγρης»
Πράκτορας της CIA μήνυσε την πρώην υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς αλλά και τη νυν υπουργό, Χίλαρι Κλίντον, επειδή δεν της εξασφάλισαν καθεστώς διπλωματικής ασυλίας μετά τη δίωξη που έχει ασκήσει σε βάρος της η ιταλική δικαιοσύνη.
Πρόκειται για την Σαμπρίνα Ντε Σόουζα κάτοικο Ουάσινγκτον (1250 Connecticut Avenue, Suite 200, Washington DC 20036), που γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας (1955) και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα
Πράκτορας της CIA μήνυσε την πρώην υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς αλλά και τη νυν υπουργό, Χίλαρι Κλίντον, επειδή δεν της εξασφάλισαν καθεστώς διπλωματικής ασυλίας μετά τη δίωξη που έχει ασκήσει σε βάρος της η ιταλική δικαιοσύνη.
Πρόκειται για την Σαμπρίνα Ντε Σόουζα κάτοικο Ουάσινγκτον (1250 Connecticut Avenue, Suite 200, Washington DC 20036), που γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας (1955) και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1985.
Η Ντε Σόουζα υπηρέτησε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ (“FSO”) από το 1998 έως το 2009 και τοποθετήθηκε αρχικά στην πρεσβεία της Ρώμης και στη συνέχεια στο αμερικανικό προξενείο του Μιλάνου (παραιτήθηκε οριστικά από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στις 13 Φεβρουαρίου 2009).
Η Ντε Σόουζα κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση επειδή δεν της εξασφαλίζει διπλωματική ασυλία προκειμένου να μπορεί να ταξιδεύει σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ινδία (εκεί διαμένει η μητέρα της και η αδελφή της ενώ κάποιοι άλλοι συγγενείς της ζουν στην Ευρώπη και στον Καναδά).
Πριν από την τοποθέτησή της στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ η Σαμπρίνα Ντε Σόουζα «εκπαιδεύτηκε» σε διάφορα επίπεδα και διακρίθηκε για το «ταλέντο» της στις ξένες γλώσσες.
Τον Αύγουστο 1998 τοποθετήθηκε στην πρεσβεία της Ρώμης σε πολιτική θέση ως «Δεύτερος Γραμματέας» και το Μάϊο 2001 αποσπάστηκε στο Μιλάνο ως «Πρόξενος» ενώ η θητεία της στην Ιταλία θα έληγε το Μάϊο 2004.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2003 η Ντε Σόουζα ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε διακοπές στο θέρετρο σκι Μαντόνα ντι Καμπίλιο, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Μιλάνο.
Την ίδια ημέρα απήχθη στο Μιλάνο από Αμερικανούς και Ιταλούς πράκτορες ο κληρικός Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ (γνωστός ως «Αμπού Ομάρ»), ο οποίος οδηγήθηκε στη Βάση του Αβιάνο και από εκεί μέσω Γερμανίας στην Αίγυπτο.
Τον Ιανουάριο 2004 και πριν από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας της η Σαμπρίνα Ντε Σόουζα ανεκλήθη στις ΗΠΑ και συνέχισε να εργάζεται στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.
Τον Ιούλιο 2005 ο Ιταλός εισαγγελέας Αρμάντο Σπατάρο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον 22 πρακτόρων της CIA σε σχέση με την απαγωγή του Αμπού Ομάρ.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά της Σαμπρίνα Ντε Σόουζα για συνεργασία της στην επιχείρηση απαγωγής και στις 16 Φεβρουαρίου 2007 ο δικαστής του Μιλάνου Όσκαρ Μάτζι παρέπεμψε σε δίκη 26 Αμερικανούς πράκτορες (ανάμεσά τους ο Αμερικανός υπήκοος Μιχάλης Βασιλείου, έτος γέννησης 1962, αμερικανικό διαβατήριο Νr, 015456173, ημερομ. έκδοσης 10.11.1995) για την υπόθεση Αμπού Ομάρ, συμπεριλαμβανομένης της Ντε Σόουζα.
Η Σαμπρίνα Ντε Σόουζα ισχυρίζεται σήμερα ότι δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη στην απαγωγή του Αμπού Ομάρ, αλλά «ακόμη και αν έλαβε μέρος στην επιχείρηση αυτό συνέβη στα πλαίσια των καθηκόντων της και επομένως δικαιούται διπλωματικής ασυλίας».
Οι αμερικανικές υπηρεσίες απαγόρευσαν στη Ντε Σόουζα να επικοινωνεί με τους Ιταλούς συνηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπιση των πρακτόρων, όπως και οποιαδήποτε δήλωσή της στα ΜΜΕ για την υπόθεση απαγωγής του Αμπού Ομάρ.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο αντισμήναρχος της αεροπορίας ΗΠΑ Τζόζεφ Ρομάνο ο οποίος «διευκόλυνε» τους απαγωγείς για τη μεταφορά του Αμπού Ομάρ από τη Βάση του Αβιάνο στη Βάση Ραμστάϊν της Γερμανίας (η κυβέρνηση ΗΠΑ παρέχει νομική κάλυψη στο Ρομάνο).
Σε περίπτωση που η Ντε Σόουζα ταξιδέψει στην Ευρώπη θα συλληφθεί αμέσως από την Europol και αν μεταβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κινδυνεύει να εκδοθεί στην Ιταλία καθώς υπάρχει εναντίον της το διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν περιγράψει τη Ντε Σόουζα ως «Σαμπρίνα η Τίγρης» και ως «Μάτα Χάρι με Τακούνια Στιλέτο».
Το Μάρτιο 2008 η Ντε Σόουζα ταξίδεψε στην Ινδία αλλά όταν θέλησε να επισκεφθεί τους δικούς της ξανά τον Οκτώβριο, οι αμερικανικές υπηρεσίες της απαγόρευσαν το ταξίδι «για να μη τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια άλλων Αμερικανών πρακτόρων».
Η πρώτη επιστολή της για διπλωματική ασυλία προς την Κοντολίζα Ράϊς έμεινε αναπάντητη και μετά την εκλογή Ομπάμα, η Ντε Σόουζα, έστειλε άλλη επιστολή στη Χίλαρι Κλίντον χωρίς ξανά να λάβει καμία απάντηση οπότε και προχώρησε στις μηνύσεις.
Ο Αιγύπτιος κληρικός Αμπού Ομάρ που απήχθη στο Μιλάνο από τη CIA στο πλαίσιο των επιχειρήσεων “Rendition” κρατήθηκε για χρόνια σε φυλακές της Αιγύπτου και βασανίστηκε σκληρά (έχει υποβάλλει αγωγές εναντίον των απαγωγέων του).
Οι Αμερικανοί πράκτορες δικάζονται ερήμην στην Ιταλία και οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι χωρίς να έχουν επαφή με τους «πελάτες» τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr