Συρία: Αναζητούνται πόροι για την ολοκλήρωση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου

Αμφιβολίες για την επίτευξη του έργου της ειδικής αποστολής του ΟΗΕ εγείρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

Τη βεβαιότητα που εκφράζει η Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός του χρονοδιαγράμματος, αμφισβητεί δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με αυτό, δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να καταστραφεί το οπλοστάσιο, καθώς το ποσό που βρίσκεται στη διάθεση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επαρκεί μοναχά για έναν μήνα.

«Περισσότερα μετρητά θα πρέπει να βρεθούν σύντομα για να προχωρήσει η καταστροφή των αποθεμάτων δηλητηριωδών αερίων την ερχόμενη χρονιά», υποστηρίζει το πρακτορείο.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι το Reuters έχει στη διάθεσή του έγγραφο του ΟΑΧΟ που σημειώνει πως οι πόροι επαρκούν για το έργο της ειδικής αποστολής του ΟΗΕ μοναχά για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2013, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στα τέσσερα εκατ. δολάρια στο σύνολο των 10 εκατ. δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί.

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ, υποστηρίζει πως το συνολικό ποσό θα αγγίζει το ένα δισ. δολάρια, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα είναι χαμηλότερο, με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία να αποτελούν τους χρηματοδότες της αποστολής.

Η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει 6 εκατ. δολάρια σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και μετρητά, ποσό που μοιράζεται ανάμεσα στον ΟΑΧΟ και τον ΟΗΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα η Μεγάλη Βρετανία έχει δεσμευτεί να προσφέρει 3 εκατ. δολάρια, ενώ η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα υποστηρίζουν ότι θα παρέχουν ειδικούς που είναι απαραίτητη για να καταγράφουν τη διαδικασία καταστροφής.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει το Reuters είναι το κόστος για τη μεταφορά των χημικών έξω από τη Συρία και την ασφαλή καταστροφή τους μακριά από την εμπόλεμη ζώνη. Από τις χώρες που διαπραγματεύονται για να αναλάβουν αυτό το έργο εμφανίζεται η Αλβανία, το Βέλγιο και μία αδιευκρίνιστη σκανδιναβική χώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr