«Νότα» ελπίδας για τις Ιρανές τραγουδίστριες προσφέρει η προεδρία Ρουχανί

Εύχονται ότι με τον νέο πρόεδρο θα έχουν περισσότερη ελευθερία και θα λαμβάνουν επίσημη άδεια για τις συναυλίες τους

Ο βαθύς ήχος από το ούτι και η κρυστάλλινη φωνή της τραγουδίστριας που αντηχεί στο χώρο, μαγεύει τους ακροατές που χάνονται στις νότες του τραγουδιού και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί βγαλμένη από άλλες εποχές.

Η Τζιβάρ Σεικχολεσλάμι, είναι η 32χρονη τραγουδίστρια γυναικείου συγκροτήματος που εκτελεί τραγούδια από την ιρανική κουλτούρα, ωστόσο η κάθε εμφάνιση της μπάντας συνοδεύεται από αγωνία αν θα λάβουν την απαιτούμενη άδεια από την κυβέρνηση.

Εδώ και 30 χρόνια, περίπου, όπως αναφέρει Ιρανός ανταποκριτής στους Financial Times, οι γυναίκες μουσικοί δεν επιτρεπόταν να εμφανιστούν μπροστά σε μεικτό κοινό, ούτε να τραγουδήσουν μόνες τους. Ακόμα και τα συγκροτήματα των γυναικών παρουσίαζαν το μουσικό έργο τους αποκλειστικά σε γυναικείο κοινό.

«Γιατί να βιώνω τόση αγωνιά πριν την εμφάνισή μου; Αν η γυναικεία φωνή είναι κατά της θρησκείας, τότε ο Θεός θα μας έπλαθε μουγκές», δήλωσε η Τζιβάρ Σεικχολεσλάμι.

Ωστόσο, τώρα επί προεδρίας Χασάν Ρουχανί που προωθεί ένα πιο φιλοδυτικό προφίλ συγκριτικά με τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ, οι τραγουδίστριες ελπίζουν ότι θα απολαύσουν περισσότερη ελευθερία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, από το 1979 η ιρανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει μουσική που «προωθούσε τη διεφθαρμένη δυτική κουλτούρα» και που θα διαχώριζε τους Μουσουλμάνους από τον Θεό. Οι μουσικοί αποθαρρύνθηκαν να παίζουν ποπ και ροκ μουσική, ενώ η ραπ απαγορεύθηκε.

Μάλιστα, μετά την ιρανική επανάσταση οι κληρικοί έκλεισαν πολλές μουσικές σκηνές, καμπαρέ και μπαρ. Παρόλα αυτά, οι Ιρανοί εξακολούθησαν να ακούν τους αγαπημένους τραγουδιστές τους μέσω τηλεόρασης.

Σήμερα, ενώ οι άνδρες τραγουδιστές μπορούν να εμφανιστούν και να παίξουν παραδοσιακή ή ποπ ιρανική μουσική, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Όλα αυτά, δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι γυναίκες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο πρόσωπο του Ρουχανί, από τον οποίο περιμένουν να εμφανιστεί λιγότερο αυστηρός από τον Αχμαντίνετζαντ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμούς, Αλί Τζανάτι, άφησε να εννοηθεί ότι ήρθε η ώρα να σπάσουν ανάλογα ταμπού και επομένως ότι σύντομα οι τραγουδίστριες θα μπορούν να εμφανίζονται μόνες τους και να ερμηνεύουν τα κομμάτια τους.

Το πρώτο θετικό δείγμα ήταν η συναυλία της Σεικχολεσλάμι, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, με τις ακροάτριες να έχουν αφαιρέσει τις μαντίλες τους, να χορεύουν και να τραγουδούν μαζί της.

«Σας παρακαλώ υποστηρίξτε τα γυναικεία συγκροτήματα και ενημερώστε και τους υπόλοιπους για τις συναυλίες μας. Μη τους αφήσετε να σας απογοητεύσουν», παρακάλεσε το κοινό της η 32χρονη τραγουδίστρια.

Παρόλα αυτά η Μάχσα Βαχντάτ, η οποία τολμά να τραγουδά με άνδρες, αμφιβάλει αν θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφέροντας: «Η κυβέρνηση έχει πολιτικό πρόβλημα με τη γυναικεία φωνή. Διότι αν η γυναίκα τραγουδάει, τότε μπορεί να αποκτήσει δύναμη και επιρροή».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr