Δείτε βίντεο από την εκτόξευση της πρώτης ινδικής διαστημικής αποστολής στον Άρη

Επιτυχημένη η εκτόξευση του Mars Orbiter από την ανατολική Ινδία

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση της διαπλανητικής αποστολής Mars Orbiter Mission από την ανατολική Ινδία που για πρώτη φορά επιχειρεί να πραγματοποιήσει ταξίδι στον Άρη.

Μόλις ο πύραυλος απογειώθηκε στις 14.38 (τοπική ώρα) οι Ινδοί επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Σατίς Νταουάν στη χερσόνησο της Σριχαρικότα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής, Κέι Ραντακρισνάν, δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος να ανακοινώσω ότι η πρώτη φάση για την αποστολή στον Άρη στέφθηκε με επιτυχία».

Ο πύραυλος PSLV-C25 έπειτα από πενήντα περίπου λεπτά μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, με τους 58 επιστήμονες του κέντρου να παραμένουν κολλημένοι στις οθόνες τους.

Έπειτα από 35 λεπτά από τον απογείωση οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είχε φτάσει λίγο ψηλότερα από την προδιαγραμμένη τροχιά, ωστόσο όπως δήλωσε μέλος της ομάδας «ο πύραυλος θα διορθώσει μόνος την πορεία του».

Αυτό που περιμένουν με αγωνία είναι οι ερχόμενες έξι ημέρες που θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία της αποστολής.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ινδικής αποστολής του σκάφους Mangalyaan είναι η δοκιμή της διαστημικής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η χώρα, ενώ θα πρόκειται για τη δεύτερη ινδική δορυφορική αποστολή πέρα από τη Γη, μετά το σεληνιακό δορυφόρο Chandrayan 1, ο οποίος το 2009 είχε ανιχνεύσει μόρια νερού στο έδαφος της Σελήνης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal η αποστολή θα χρειαστεί περίπου 10 μήνες μέχρι να εισέλθει στην τροχιά του Άρη και να αρχίσει να στέλνει πληροφορίες στη Γη για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr