Φιλιππίνες: Ολοκληρωτική καταστροφή σε πολλές επαρχίες

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά όσο περνάει η ώρα - Σχεδόν τα μισά θύματα είναι παιδιά!

Ενα απέραντο νεκροταφείο θυμίζουν πολλές περιοχές των Φιλιππίνων, με τους πολίτες να εκλιπαρούν για βοήθεια καθώς το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν ήταν σαρωτικό.




Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά όσο περνάει η ώρα (σχεδόν τα μισά θύματα είναι παιδιά!), τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους και οι αρχές της χώρας περιμένουν το... μάννα της διεθνούς κοινότητας που θα ανακουφίσει τους πληγέντες.



Ο τυφώνας, εξασθένησε αισίως σε τροπική καταιγίδα, αφού σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στις Φιλιππίνες.

Η καταιγίδα έπληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας) και την επαρχία Κουάνγκ Νιν του Βιετνάμ, περίπου 160 χλμ. βορείως του Ανόι, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτυτα 118-133 χλμ/ώρα. Δεν υπήρξαν θύματα από την ίδια την καταιγίδα στο Βιετνάμ, ωστόσο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις προετοιμασίες για την αντιμετώπισή της, πολλοί πέφτοντας από σκεπές που προσπαθούσαν να ενισχύσουν.



Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν την ανείπωτη τραγωδία από τον Αρμαγεδδώνα «Χαϊγιάν», ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα βρίσκονται και πάρα πολλά παιδιά.



Σύμφωνα με τη UNICEF, στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα ζούσαν 1.700.000 παιδιά. Οι άνθρωποι του οργανισμού κάνουν αγώνα για να φτάσουν στα απομακρυσμένα χωριά, καθώς όπως λένε τα τραυματισμένα παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ!




Την ώρα που οι πολίτες εκλιπαρούν για βοήθεια, καθώς το καταστροφικό πέρασμα του σούπερ τυφώνα άφησε πολλούς απ΄αυτούς χωρίς νερό, ηλεκτρικό, στέγη και τροφή, οι  γιατροί εκφράζουν φόβους για εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν, είναι άθλιες.




Τα κοινωνικά δίκτυα επιστρατεύτηκαν για να συντονίσουν την επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων καθώς πολλές περιοχές της χώρας που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από τον καταστροφικό πέρασμα του Χαϊγιάν παραμένουν απροσπέλαστες.



Κι ενώ οι κάτοικοι αναμένουν εναγωνίως τη διεθνή βοήθεια, πολλοί απ΄αυτούς έχουν πάρει οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να διευκολύνουν το τιτάνιο έργο των σωστικών συνεργείων.



Μέσω Twitter και Facebook στέλνουν μηνύματα περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή τους αλλά και κατευθύνοντας τους διασώστες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν ασφαλείς και έγκαιρα στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί. 

Oι κάτοικοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και καλούν την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί  άμεσα.



«Βοήθησέ μας. Πού είναι ο πρόεδρος; Θέλουμε  νερό, διψάμε», λέει μία γυναίκα και προσθέτει: «Πού θα βάλουμε τα πτώματα που κείτονται στους δρόμους;».



Πολλοί είναι αυτοί που σκάβουν με τα τα χέρια τους για να φτιάξουν πρόχειρους τάφους καθώς πολλές περιοχές θυμίζουν απέραντα νεκροταφεία.
   
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, από την «επέλαση» του σούπερ τυφώνα Χαγιάν έχει ήδη καταστραφεί το 80% των υποδομών του δικτύου παραθαλάσσιων περιοχών της Λέιτε και της Σαμάρ.
 
Η κατάσταση είναι δραματική. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, μία εξ αυτών έχασε μέσα σε δευτερόλεπτα και τις τρεις κόρες, αναφέρει το CNN.




Εικόνες βιβλικής καταστροφής στις Φιλιππίνες

Οι δρόμοι γέμισαν με πτώματα. Τα νοσοκομεία με τραυματίες. Το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες σκόρπισε θάνατο και απελπισία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 νεκρούς.



Οι μαρτυρίες των Φιλιππινέζων που έπεσαν θύματα του τυφώνα, όπως τις μεταφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι σοκαριστικές. Γονείς να προσπαθούν να σφίξουν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους και ο σαρωτικός αέρας να τους αρπάζει μακριά ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Ανθρωποι να προσπαθούν να περπατήσουν πάνω από πτώματα. Αίμα και θάνατος παντού, ή αλλιώς η κόλαση επί Γης.

Ο Ερυθρός Σταυρός επίσημα κάνει λόγο για 1200 θύματα αλλά είναι βέβαιο ότι οι νεκροί θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 10.000 καθώς οι αρχές ακόμα δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν απομακρυσμένα χωριά που έχουν πληγεί από τον Χαϊγιάν. Ο αέρας και το νερό χτυπούσαν με τέτοια μανία που όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για τσουνάμι, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.




Στρατιωτικός νόμος για να σταματήσουν οι λεηλασίες

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Λέιτε των Φιλιππίνων, που επλήγη περισσότερο από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, εξετάζει ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακουίνο.




Όπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300 στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ακουίνο εμφανίστηκε σε απόγνωση στο άκουσμα των αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών και, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ότι τείνει να χάσει την υπομονή του.



«Πώς μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. «Είναι ο σφοδρότερος στον πλανήτη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, είχαμε κάνει πολλές προετοιμασίες. Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς», είπε ο ίδιος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ κάλεσε τον Αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον απόηχο του υπέρ τυφώνα.



Ταυτόχρονα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν χθες βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.



Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες. 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr