Ο Χαϊγιάν ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες σαν ένα γιγάντιο χέρι!

Οι εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς θεωρούνται πλέον... αισιόδοξες

Οι αρχές στις Φιλιππίνες μετρούν τις πληγές τους από την επέλαση του τυφώνα που έχει μετατρέψει τη χώρα σ΄ έναν απέραντο τάφο. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνδράμει στις επιχειρήσεις διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα . Χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό και με σορούς των νεκρών άταφες, κάτοικοι των σφοδρότερα χτυπημένων περιοχών στις Φιλιππίνες προσπαθούν οι περισσότεροι- να διαφύγουν από τις ζώνες της μεγαλύτερης καταστροφής. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών φτάνει στους 1.744, με τις εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς να θεωρούνται... αισιόδοξες.



Σύμφωνα με τη UNICEF, έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα. «Βιαζόμαστε να στείλουμε βασικές προμήθειες για τα παιδιά, που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, Τόμο Χοζούμι. «Αλλά για να φτάσει η βοήθεια στις πιο πληγείσες περιοχές είναι πολύ δύσκολο. Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε.



Ο αριθμός των νεκρών παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον τυφώνα και της απομόνωσης πολλών περιοχών όπου η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια, καθώς όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.



Το Τακλομπάν, η πόλη στο νησί Λέιτε που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν, είναι μία απέραντη ζώνη ερειπίων ενώ κάθε σούπερ μάρκετ, εμπορικό κέντρο και μαγαζί δεν έχει νερό και τρόφιμα μετά τις επιδρομή κατοίκων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.



Δύο αεροσκάφη της φιλιππινεζικής αεροπορίας έχουν ήδη προσγειωθεί στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Τακλομπάν -από το οποίο έχει μείνει μόνο ο αεροδιάδρομος- για να απομακρύνουν τους επιζώντες. Από τους εκατοντάδες που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταφέρουν να μπουν, ελάχιστοι χώρεσαν στα δύο αεροσκάφη που θα τους μετέφεραν μακριά από την ισοπεδωμένη πόλη .



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι λεηλασίες δεν περιορίζονται σε είδη πρώτης ανάγκης: Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί κλοπές τηλεοράσεων, ψυγείων και ηλεκτρονικών ειδών. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αναπτυχθεί για την «τήρηση της τάξης», ενώ έγινε επίσης γνωστό πως από φυλακή της πόλης απέδρασαν 600 κρατούμενοι.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr