Κίνα: «Χαλαρώνει» η πολιτική του «ενός παιδιού»

Αφορά όλους τους Κινέζους κάτω των 35 ετών που είναι μοναχοπαίδια καθώς το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο τέλος της δεκαετίας του '70


Σε μια ριζική στροφή της κοινωνικής της πολιτικής φαίνεται ότι προχωράει η Κίνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι αίρεται ο αυστηρός περιορισμός της πολιτικής του «ενός παιδιού».

Το ΚΚΚ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι εφεξής θα επιτρέπεται σε ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ο ένας από τους δύο γονείς θα είναι μοναχοπαίδι. Άρα πρακτικά το μέτρο αφορά όλους τους Κινέζους που είναι κάτω των 35 μιας και το μέτρο εφαρμόστηκε στο τέλος της δεκαετίας του '70.

Η Τρίτη Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της 18ης Κεντρικής Επιτροπής της Κίνας αποφάσισε πως η πολιτική του «ενός παιδιού» θα παραμείνει βασική πολιτική του κράτους, αλλά θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου καθώς και τις δημογραφικές αλλαγές. Η βασικότερη αλλαγή είναι η χορήγηση άδειας για δεύτερο παιδί σε περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς είναι μοναχοπαίδι. Μέχρι τώρα, προϋπόθεση για δεύτερο παιδί ήταν να είναι και οι δύο γονείς μοναχοπαίδια.  Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν σε ολόκληρη την επικράτεια ή μόνο σε κάποιες πιλοτικές περιοχές, δεν υπάρχουν φόβοι για έκρηξη γεννήσεων καθώς στην Κεντρική και Δυτική Κίνα τα μοναχοπαίδια είναι λιγότερα σε σχέση με την ανατολική Κίνα, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 140 εκ. μοναχοπαίδια, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και στις παραλιακές επαρχίες Γκιανγκσού και Τσεζιάνγκ .

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες γυναίκες στην Κίνα, θύματα της πολιτικής του ενός παιδιού (ΠΕΠ), χάνουν τη ζωή τους σαν τη Μα Τζιχόνγκ, αφού οι στατιστικές για τις αναγκαστικές αμβλώσεις ή τους θανάτους που σχετίζονται με τον υποχρεωτικό οικογενειακό προγραμματισμό παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εφαρμόζει την πολιτική «ένα παιδί ανά οικογένεια», υπολογίζεται ότι 10 με 15 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική άμβλωση  με τον αριθμό των αγέννητων παιδιών να ξεπερνά συνολικά τα 450 εκατομμύρια.  

Μέχρι τώρα, η παράβαση του νόμου για το ένα παιδί τιμωρείται με πρόστιμο και διοικητικές κυρώσεις, αλλά και αυτή η πολιτική οδηγεί συχνά σε δράματα. Οι κινεζικές αρχές επέμεναν πως αυτή η πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία, ενώ η Ρου Χσιαομέγκ, από την  Εθνική Επιτροπή Οικογενειακού Προγραμματισμού υποστήριζε πως επιπλέον ήταν  και δίκαιο: «Το πρόστιμο αρκεί και είναι σωστό. Αν κάνουν παραπάνω παιδιά, χρησιμοποιούν περισσότερους πόρους, γι' αυτό και πρέπει να πληρώσουν περισσότερα».  Οι νεόπλουτοι πολίτες στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώνουν το υπέρογκο πρόστιμο και να αποκτούν όσα παιδιά επιθυμούν. Αντιθέτως, οι φτωχοί που παραβαίνουν το νόμο, αδυνατώντας να πληρώσουν, απλώς δεν δηλώνουν τα «παράνομα παιδιά» τους, με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση σε καμιά δημόσια υπηρεσία, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγείας.

Παράλληλα το Xinhua μεταδίδει ότι η Κίνα θα βάλει τέλος στη λειτουργία των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, για τα οποία έχει κατά καιρούς επικριθεί σφόδρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr