Το Πεκίνο χαιρετίζει τη συμφωνία που θα «διασφαλίσει την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή

Το Πεκίνο χαιρετίζει τη συμφωνία που θα «διασφαλίσει την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή

Η Κίνα τασσόταν πάντοτε υπέρ της επίλυσης των συγκρούσεων στην περιοχή μέσω της διπλωματικής οδού

Το Πεκίνο χαιρετίζει τη συμφωνία που θα «διασφαλίσει την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή
Η Κίνα χαιρετίζει σήμερα την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία θα "βοηθήσει στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του διεθνούς προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.


"Η συμφωνία επίσης θα "βοηθήσει τους διάφορους παράγοντες να αρχίσουν την διεξαγωγή κανονικών ανταλλαγών με το Ιράν και θα συμβάλλει σε μια καλύτερη ζωή για τους Ιρανούς", πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας που μετείχε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, καθώς η χώρα του ανήκει στην ομάδα 5+1, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κλείσιμο


Ο Ουάνγκι Γι αναφέρθηκε "σε μια δεκαετία δύσκολου έργου, κυρίως στις τελευταίες ημέρες όταν εισήλθαμε στην τελική φάση των σκληρών διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας προς τις εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις πλευρές για την ευελιξία και τον πραγματισμό που επέδειξαν", υπογράμμισε.


Στο τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που διήρκησαν πέντε ημέρες στη Γενεύη και χωρίς καμιά ενημέρωση στον Τύπο για το κλίμα και την εξέλιξη των συνομιλιών, το Ιράν και η ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια πρώτη ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού προγράμματος.


Το Πεκίνο επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, καθώς η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια αυτή για να συνεχίσει την ανάπτυξή της.


Η Κίνα τασσόταν πάντοτε υπέρ της επίλυσης των συγκρούσεων στην περιοχή μέσω της διπλωματικής οδού, αποδοκιμάζοντας μια στρατιωτική επιλογή. Με τη Ρωσία άσκησαν επανειλημμένα βέτο σε σχέδια καταδικαστικών αποφάσεων και επιβολής αυστηρών κυρώσεων των χωρών της Δύσης κατά της Συρίας, μια άλλη χώρα της Μέση Ανατολής.


Η συμφωνία χαλαρώνει ορισμένες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα μια αναθεώρηση προς τα κάτω του πυρηνικού της προγράμματος. Το Ιράν θα υποβληθεί σε πιο ενδελεχείς διεθνείς ελέγχους επί έξι μήνες, ενώ μια "συνολική επίλυση" για το θέμα αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης