Ιράν-ΗΠΑ: Πώς βλέπει ο διεθνής Τύπος την συμφωνία των προαιώνιων εχθρών

Οι περισσότερες ξένες εφημερίδες επισημαίνουν ότι με μετριοπαθείς προέδρους σε ΗΠΑ και Ιράν το έδαφος ήταν πρόσφορο για μία συμφωνία που θα περιόριζε τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης

«O Μεγάλος Σατανάς συζήτησε με τον Άξονα του Κακού και σύνηψαν μία ιστορική συμφωνία».

Με αυτόν τον τρόπο το πρακτορείο Reuters σχολιάζει την προσωρινή συμφωνία, διάρκειας έξι μηνών, που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» και του Ιράν την ώρα που ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει φόβους ότι οι υπάρχουσες συμμαχίες στη Μέση Ανατολή τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση. Πάντως, οι περισσότερες ξένες εφημερίδες επισημαίνουν ότι με μετριοπαθείς προέδρους σε ΗΠΑ και Ιράν το έδαφος ήταν πρόσφορο για μία συμφωνία που θα περιόριζε τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.      

Με την διεθνή κοινότητα να κάνει δεκτή με ενθουσιασμό τη συμφωνία και το Ισραήλ να την αποδοκιμάζει ως «ιστορικό λάθος», ο διεθνής Τύπος υπογραμμίζει ότι, τώρα ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για την επίτευξή της.  

«Τώρα ήταν η ιδανική στιγμή για μία συμφωνία, τώρα που έχει αναλάβει τα ηνία της Τεχεράνης ένας μετριοπαθής πρόεδρος και στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο Λευκό Οίκο ένας ηγέτης που δεν θέλει πολέμους. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη εδώ και καιρό ότι μόνο η πλήρης κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα μπορούσε να κατευνάσει την ισραηλινή οργή, μια επιλογή εντελώς εξωπραγματική, κατά τη γνώμη της», επισημαίνει ο αναλυτής, Αλιρεζά Ναντέρ, της Rans Corporation.

«Mόνο μια συμφωνία που θα επιτευχθεί ύστερα από διαπραγμάτευση που θα προβλέπει την επιβολή ελέγχων, μπορεί να εγγυηθεί ότι το Ιράν δεν επιδιώκει μυστικά να αποκτήσει ατομικό όπλο. Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ επιτεθούν εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, η ιρανική τεχνογνωσία δεν θα πληγεί», εξηγεί.

Παρότι βραχυπρόθεσμα η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων αναμένεται να αυξηθεί, ο Ναντέρ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Ανάμεσα στις υπάρχουσες συμμαχίες στη Μέση Ανατολή, η συμμαχία (μεταξύ Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) είναι σιωπηρή. Οι χώρες αυτές ανησυχούν πολύ περισσότερο για το Ιράν από ό,τι το Ισραήλ», επισημαίνει ο Ούζι Ραμπί,  ειδικός για το Ιράν στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και προσθέτει:  «Οι Σαουδάραβες είναι οργισμένοι με αυτό που συνέβη. Οι συμμαχίες μπορεί τελικά να αλλάξουν», προειδοποιεί, αναφέροντας για παράδειγμα ότι «οι Αιγύπτιοι συνομιλούν ήδη με τους Ρώσους» μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Καΐρου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr