New York Times: Παροτρύνουν τις γυναίκες του Ισραήλ να κάνουν μαστεκτομή (φωτογραφία)

Φωτογραφία-σοκ - Η δημοσιοποίηση της απόφασης της Angelina Jolie να κάνει προληπτική μαστεκτομή ώθησε τις γυναίκες να ερευνούν το θέμα περισσότερο

Στο Ισραήλ το θέμα μίας προληπτικής μαστεκτομής ανέκαθεν προκαλούσε μεγάλο άγχος στις γυναίκες...

Σε μία προσπάθεια παρότρυνσης των γυναικών του Ισραήλ να βάλουν στη ζωή τους το προληπτικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού, οι «New York Times» δημοσιεύουν μία φωτογραφία μίας γυναίκας που βρέθηκε ότι είναι φορέας του μεταλλαγμένου γονιδίου που προκαλεί καρκίνο του μαστού.

«Από τη στιγμή που εξετάστηκε και βρέθηκε ότι είναι φορέας του μεταλλαγμένου γονιδίου που προκαλεί καρκίνο του μαστού, η Tamar Modiano ήρθε αντιμέτωπη με το χειρότερο φόβο που μπορεί να έχει μια μητέρα, ότι πέρασε το μεταλλαγμένο γονίδιο στις δύο της κόρες.

Η Modiano στα 47 της χρόνια υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή προκειμένου να μη νοσήσει, αλλά ομολογεί ότι η ημέρα που ανακάλυψε ότι η κόρη της δεν ήταν φορέας του γονιδίου ήταν η πιο ευτυχισμένη στη ζωής της. Τώρα, θέλει να εξετασθεί και η μικρότερη κόρη της, η 24χρονη Hadas, ώστε να προλάβει -αν βρεθεί θερική- να αποκτήσει οικογένεια προτού υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή. Η μεγαλύτερη κόρη της, Suzi Gattegno, διαφωνεί.

Τέτοιου είδους οικογενειακές αντιπαραθέσεις είναι συχνές σε πολλές οικογένειες στο Ισραήλ. Η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού σε ολόκληρο τον κόσμο» γράφουν οι NYT και συνεχίζουν: «Οι Εβραίοι με καταγωγή από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που αποτελούν το 50% των Εβραίων του Ισραήλ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου. Πολλοί πιστεύουν ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να προσφέρει δωρεάν γενετική εξέταση για όλες τις γυναίκες με αυξημένη προδιάθεση λόγω καταγωγής. Στόχος είναι η αναγνώριση των 30 χιλιάδων Ισραηλινών γυναικών που διαθέτουν τις δύο μεταλλάξεις. Αυτή η ιδέα όμως πυροδότησε εντονότατες αντιπαραθέσεις καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε κοινωνικό στίγμα, σε όχι απαραίτητες επεμβάσεις και θα επιβαρύνει πολλές γυναίκες με πληροφορίες που δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Ηδη, όμως, πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε τέτοιες εξετάσεις, αν και τα ερωτήματα που παραμένουν είναι πολλά, τόσο ηθικά όσο και επιστημονικά».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr