Φόρος τιμής στην ηρωϊδα των Τσέχων
30.11.2013
20:23
Πέθανε χθές η Ναταλία Γκορμπανέφσκαγια, ποιήτρια και ακτιβίστρια που δε δίστασε να σταθεί στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές και να διαδηλώσει κατά της εισβολής του Κόκκινου Στρατού στην Πράγα
Φόρος τιμής στη Ναταλία Γκορμπανέφσκαγια, που συμμετείχε στις 25 Αυγούστου του 1968, μαζί με άλλους σοβιετικούς αντιφρονούντες, στη διαμαρτυρία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας κατά της εισβολής στην τότε Τσεχοσλοβακία
Η Πράγα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μεγάλη προσωπικότητα των σοβιετικών αντιφρονούντων, στη Ναταλία Γκορμπανέφσκαγια, που απεβίωσε την Παρασκευή, για το θάρρος με το οποίο είχε καταγγείλει, τον Αύγουστο του 1968 στη Μόσχα, την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
"Η Ναταλία Γκορμπανέφσκαγια ήταν μια ηρωίδα για τους Τσέχους", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Κόχουτ, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Η Γκορμπανέφσκαγια, που πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 77 ετών, ήταν μια "θαρραλέα γυναίκα που τιμούσε τις αρχές και δεν δίσταζε να αγωνίζεται δημόσια γι΄αυτές", υπογράμμισε.
"Η χώρα μας δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ ανθρώπους όπως εκείνην", έγραψε ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας.
Η Ναταλία Γκορμπανέφσκαγια είχε συμμετάσχει στη διαδήλωση επτά σοβιετικών αντιφρονούντων στις 25 Αυγούστου του 1968 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για να διαμαρτυρηθεί κατά της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας από τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Συνελήφθη μετά τη διαδήλωση και καταδικάστηκε σε εγκλεισμό σε ειδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Καζάν (800 χλμ. ανατολικά της Μόσχας) όπου έλαβε για περισσότερο από δύο χρόνια θεραπεία με αλοπεριδόλη, ένα νευροληπτικό που χρησιμοποιείται κατά της σχιζοφρένειας και έχει σημαντικές ψυχικές παρενέργειες.
Τη νύχτα της 20ής προς 21η Αυγούστου 1968, περίπου τριάντα σοβιετικές μεραρχίες, υποστηριζόμενες από βουλγαρικές, ουγγρικές, πολωνικές και ανατολικογερμανικές μονάδες, έβαλαν βίαια τέρμα σε ένα όνειρο να εγκαθιδρυθεί στην Τσεχοσλοβακία ένας "σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο" όπως συμβολίστηκε από τον μεταρρυθμιστή ηγέτη Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.
Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία είχε ως αποτέλεσμα 72 νεκρούς στο διάστημα από τις 21 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 1968. Τα σοβιετικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη χώρα μόλις το 1990-1991, λίγο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πράγα στα τέλη του 1989.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr