Οι Κορσικανοί «προστατεύουν» το περιβάλλον με… βόμβες και δολοφονίες

Πάνω από 100 οι εκτελέσεις σε πέντε χρόνια – Οι κάτοικοι δε σπάνε την «ομερτά» - «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γίνουν βίαιοι», υποστήριξε πρώην δήμαρχος

Βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και ομερτά… αυτά είναι λίγα από τα στοιχεία που κυριαρχούν στο μαγευτικό νησί της Κορσικής.

Πέρα από τις δαντελωτές παραλίες, τα καταγάλανα νερά και την επιβλητική Αζαξιό, πόλη που έχει συνδεθεί με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το νησί που προσπαθεί εδώ και χρόνια να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία, στην οποία ανήκει, χαρακτηρίζεται και από τη δράση της εθνικιστικής ομάδας Απελευθερωτικό Εθνικό Μέτωπο Κορσικής (FLNC) που δημιουργήθηκε το 1970.

Τα μέλη της ομάδας επιδιώκουν να επιβάλουν την εθνικιστική εξουσία τους και τα καταφέρνουν, χρησιμοποιώντας μέσα, όπως τρομοκρατικού χαρακτήρα επιθέσεις και δολοφονίες, οι οποίες έχουν καταστήσει το νησί ως την «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των φόνων».


Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τζόνι Μίλερ για το περιοδικό Vice, «οι Κορσικανοί χρησιμοποιούν βόμβες για να προστατεύσουν τον παράδεισο του νησιού τους».

Ανάμεσα στις «μπλε νύχτες», όπου σημειώνονται ταυτόχρονες βομβιστικές «εκστρατείες» σε διαφορετικά σημεία του νησιού, τις μεμονωμένες επιθέσεις σε αυτοκίνητα και σπίτια πλούσιων αλλοδαπών και τις δολοφονίες, οι οποίες υπολογίζονται γύρω στις 110 από το 2008 έως σήμερα, η εικόνα του νησιού έχει αμαυρωθεί.

Ο Κορσικανός δημοσιογράφος, Ζιλ Μιγιέ, μιλώντας στο Vice, δήλωσε: «Στις αρχές της εβδομάδας σκεφτόμαστε – δεν έχουμ καμία δολοφονία ακόμα, περίεργο. Η τοπική κοινωνία είναι βυθισμένη στο θάνατο. Καλείς κάποιον να κάνει κάτι και σου λέει ότι δε μπορεί γιατί πρέπει να πάει σε μία κηδεία. Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής εδώ».

Μπορεί τα χτυπήματα «αλά μαφία» να είναι συχνά και σε κάθε σημείο των πόλεων, από την κεντρική πλατεία, στο γραφικό στενάκι, μέχρι έξω από τον φούρνο, όμως, από την πλευρά τους οι εθνικιστές υποστηρίζουν ότι προχωρούν στις επιθέσεις πολυτελών κατοικιών με σκοπό να προστατεύσουν το περιβάλλον και να μην μετατραπεί το νησί τους σε έναν ακόμα τουριστικό προορισμό.


Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι κάτοικοι όχι μόνο γνωρίζουν και δε σπάνε την ομερτά, αλλά υποστηρίζουν και το «έργο» των εθνικιστών.

«Όποτε υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με υπάρχοντα μέσα, όπως η δημοκρατία, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γίνουν βίαιοι», υποστήριξε ο Πολ Φρανσουά Σκαρμπόνκι, πρώην δήμαρχος του χωριού Κουτόλι.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για το αν καταδικάζει τη βία, εκείνος απάντησε: «Non».

Διευκρινίζοντας, είπε: «Όταν ο κόσμος είναι παγιδευμένος, δεν έχουν άλλη επιλογή ώστε να ακουστούν».

Σαν να μην έφτανε η φωνή του πρώην δημάρχου, στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η περιβαλλοντολόγος, Βινσέντ Κούκι, η οποία σοκάρει με τη δήλωσή της: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το εθνικιστικό κίνημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ακτών και των θαλασσών. Οι κατασκευαστές φοβούνται να χτίσουν, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι τα κτίριά τους μπορεί να ανατιναχθούν».


Ερωτηθείσα από τον Μίλερ, αν καταδικάζει τις επιθέσεις, η απάντηση που ήταν αναμενόμενη ήταν η ακόλουθηα: «Όχι, δεν τις καταδικάζουμε. Η βία είναι μέρος της ζωής μας. Είναι μέρος της ζωής των Κορσικανών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η βία έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον».

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr