Ουκρανία: Ορατός ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης

Εννέα χρόνια μετά την "Πορτοκαλί Επανάσταση", το Κίεβο σείεται από τις κινητοποιήσεις των πολιτών που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην φιλορωσική πολιτική του Ουκρανού προέδρου

Ορατός είναι ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης της Ουκρανίας αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις, προειδοποιούν διεθνείς οικονομικοί  αναλυτές την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Βικτορ Γιανουκόβιτς, αρνείται να παραιτηθεί και οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές έχουν πλέον τον έλεγχο της ιστορικής Πλατείας της Ανεξαρτησίας.

Εννέα χρόνια μετά την "Πορτοκαλί Επανάσταση", το Κίεβο σείεται από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην φιλορωσική πολιτική του Ουκρανού προέδρου.

Όπως επισημαίνει το CNN, "o Γιανουκόβιτς ακολουθεί πιστά τη... γραμμή Πούτιν γιατί πολύ απλά θέλει να επανεκλεγεί στις προεδρικές  εκλογές του 2015 και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου μπορεί να του εξασφαλίσει την νίκη του". 

Το αμερικανικό δίκτυο όπως και άλλα διεθνή ΜΜΕ, υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως οι διαδηλώσεις του 2013 στο Κίεβο δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που πραγματοποιήθηκαν πριν από εννέα χρόνια. 

'

"Σε αντίθεση με τις μεγάλες, καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις του 2004, οι φετινές διαδηλώσεις  είναι ως επί το πλείστον αυθόρμητες, συντονισμένες μέσω του Ιντερνέτ και χωρίς τον «εποπτικό ρόλο» της αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά, από τα υπόλοιπα κόμματα απουσίαζαν οι χαρισματικοί πολιτικοί του παρελθόντος -όπως ο  Βίκτορ Γιούσενκο και η φυλακισμένη Γιούλια Τιμοσένκο", επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα "Guardian". 

Για το λόγο αυτό, οι δυτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η φιλορωσική κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει στη μαζική καταστολή του κινήματος, μεταφέροντας παράλληλα στην πρωτεύουσα ένθερμους υποστηρικτές της από άλλες περιοχές της χώρας. 

Για την εφημερίδα "Liberation", oι  πιο δραστήριοι από τους διαδηλωτές παραδέχονται πως δεν έχουν αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Mία  ιδέα είναι να προχωρήσουν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ασκώντας αφενός μεγαλύτερη πίεση στον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί και αφετέρου δίνοντας χρόνο στην αντιπολίτευση να προετοιμαστεί. Ήδη ορισμένοι πρώην εχθροί, όπως ο Βιτάλι Κλίτσο -παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ και από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της Ουκρανίας- και ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ηγέτης πλέον του κόμματος της Τιμοσένκο, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας αποφασισμένοι να προχωρήσουν μαζί.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι ο στόχος τους να προετοιμάσουν το κλίμα έτσι ώστε στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, που εκτός απροόπτου θα γίνουν την άνοιξη του 2015, ο Γιανουκόβιτς να μείνει... εκτός.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr