Σε πολεμική ετοιμότητα η Βόρειος Κορέα
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Αμύνης στη Σεούλ, από το πρωί της Πέμπτης, η διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής κατά μία βαθμίδα, στο Στάδιο Δύο.
«Η παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας θα ενταθεί, με την κινητοποίηση περισσότερων αεροσκαφών και περισσότερου προσωπικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στη Σεούλ, Ουόν Τάε-Τζάε. Ο στρατός των ΗΠΑ διατηρεί 28.500 άνδρες στη Νότια Κορέα.
Είναι η τέταρτη φορά από το 1982 που τ
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Αμύνης στη Σεούλ, από το πρωί της Πέμπτης, η διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής κατά μία βαθμίδα, στο Στάδιο Δύο.
«Η παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας θα ενταθεί, με την κινητοποίηση περισσότερων αεροσκαφών και περισσότερου προσωπικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στη Σεούλ, Ουόν Τάε-Τζάε. Ο στρατός των ΗΠΑ διατηρεί 28.500 άνδρες στη Νότια Κορέα.
Είναι η τέταρτη φορά από το 1982 που το επίπεδο συναγερμού φθάνει στο επίπεδο αυτό. Η προηγούμενη ήταν τον Οκτώβριο του 2006, μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.
Συμφωνούν τα μόνιμα μέλη του ΣΑ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Β. Κορέας
Οι χώρες-κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν επί της αρχής στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, γιατί αδιαφόρησε για τη σχετική απόφαση του ΟΗΕ και έκανε την τελευταία πυρηνική δοκιμή, όπως έγινε γνωστό από δυτικούς διπλωμάτες.
Οι πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στις συνομιλίες που είχαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - και η Ιαπωνία. Η Νότια Κορέα, που δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκπροσωπείτο στις συνομιλίες αυτές.
«Υπάρχει σαφής δέσμευση (από τις επτά χώρες) να προχωρήσουμε για κυρώσεις», δήλωσε διπλωμάτης του ΟΗΕ που γνωρίζει την πορεία των συνομιλιών. «Δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη την οποία θα μπορούσα να αναφέρω, εκ μέρους της Κίνας ή της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι επτά χώρες δεν θα έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση και πιθανά για ψηφοφορία, μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Νότιας Κορέας.
Μόσχα: Έκκληση για επιστροφή της Β. Κορέας στις διαπραγματεύσεις
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία κατά το τέλος μιας συνάντησης ανάμεσα σε ένα Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών και τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα.
«Ταχθήκαμε υπέρ μιας επανάληψης των εξαμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου για να βρούμε πολιτικό-διπλωματικές λύσεις στα προβλήματα της ασφάλειας στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Η Μόσχα κάλεσε επίσης την Πιονγιάνγκ να έχει μια «υπεύθυνη προσέγγιση, και να μην επιτρέψει το καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών να υπονομευτεί, και να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Έτοιμο για αλλαγή στάσης το Πεκίνο
Η Κίνα, ακλόνητος μέχρι σήμερα σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έχει όλο και περισσότερες δυσκολίες για να υπερασπισθεί την ανεξέλεγκτη γείτονά της και είναι πιθανόν να περάσει στην πλευρά των χωρών που τάσσονται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, έπειτα από τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, την οποία καταδίκασε απερίφραστα.
Η δοκιμή, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης πυρηνικής δοκιμής τον Οκτώβριο του 2006, κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή έναν μήνα μετά την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να αποχωρήσει από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, τις οποίες φιλοξενεί το Πεκίνο από το 2003.
«Η Κίνα πρέπει να υποστηρίξει απερίφραστα μια άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει μια πλήρη απομόνωση», λέει ο Βίκτορ Τσα, του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η αχίλλειος πτέρνα της Βόρειας Κορέας, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, είναι η οικονομία και το εμπόριο.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας και το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών εξαρτάται από τη δανειοδότηση εκ μέρους του Πεκίνου.
«Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, η Κίνα θα περιορίσει το εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα», εκτιμά ο Σι Γινχόνγκ, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών του Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Για τον Βίκτορ Τσα, η Κίνα διαθέτει επίσης μια διακριτική επιρροή επί της Πιονγιάνγκ που πηγάζει από τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα.
Το είδος των κυρώσεων που η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει δεν εμφανίζονται στις στατιστικές των εμπορικών συναλλαγών, αλλά στις αόρατες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα και τους στρατούς. Μέσω αυτών των διαύλων, η Κίνα μπορεί να λάβει πολλά αποτελεσματικά μέτρα.
Ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών όπλων
Η Βόρεια Κορέα έθεσε ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στη Γιονγκμπγιόν κι άρχισε την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για χρήση σε πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας στη Νότια Κορέα σήμερα Τετάρτη.
Η ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών καταδεικνύει ότι το εργοστάσιο, η λειτουργία του οποίου είχε ανασταλεί από την Πιονγκγιάνγκ μετά την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησής της που είχε συναφθεί το Φεβρουάριο του 2007, λειτουργεί ξανά, αναφέρει η εφημερίδα Chosun Ilbo, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι άρχισε ξανά να επανεπεξεργάζεται πλουτώνιο από χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα--μετά τις επικρίσεις από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκτόξευση πυραύλου που η Βόρεια Κορέα υποστήριξε πως είχε στόχο την θέση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου σε τροχιά αλλά η διεθνής κοινότητα εξέλαβε ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Η υπόγεια πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ την Δευτέρα καταδικάστηκε εντονότατα διεθνώς. Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διαφόρων πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς.
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή από την Πιονγιάνγκ κι άλλων πυρηνικών όπλων και την εκτόξευση πυραύλων, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Με στρατιωτική δράση απειλεί τη Ν. Κορέα
Mε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης απειλεί η Βόρεια Κορέα τη Νότια, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από μέρους της Σεούλ ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον έλεγχο πλοίων που υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τη Δευτέρα.
Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία που συνήψε με τη Σεούλ το 1953 μετά τη λήξη του κορεατικού πολέμου, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της Β. Κορέας, καθώς η Ουάσινγκτον αψήφησε τους όρους της συνθήκης με το να προτρέψει τη Σεούλ να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της. Τα νοτιοκορεατικά Μέσα μετέδωσαν ακόμα ότι η Πιονγκγιάνγκ επανέλαβε τη λειτουργία του εργοστασίου της Γιονγκμπιόν, όπου παράγεται πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται.
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζονται νέα απόφαση, μετά την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής, με σκληρότερα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ.
«Επίδειξη ισχύος»
«Οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον των ειρηνικών πλοίων μας περιλαμβανομένων των ερευνών και της κατάληψής τους θα θεωρηθεί ασυγχώρητη παραβίαση της ακεραιότητάς μας και θα απαντήσουμε αμέσως με ένα ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα», δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στο KCNA.
Η Β. Κορέα είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η συμμετοχή του Νότου στην πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον θα ήταν συνώνυμη με την κήρυξη πολέμου. Η συμμετοχή της Ν. Κορέας «είναι μία φυσική υποχρέωση», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η πυρηνική δοκιμή και η εκτοξεύσεις πυραύλων που την ακολούθησαν αποσκοπούν σε μία επίδειξη ισχύος από πλευράς του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ, καθώς το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Αύγουστο πυροδότησε ανησυχίες για τη διαδοχή του. Ο ίδιος επιθυμεί να τον διαδεχθεί ο τρίτος γιος του.
Τον περασμένο μήνα, η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι εγκατέλειπε τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ότι θα επαναλάμβανε τη λειτουργία του εργοστασίου της Γιονγκμπιόν, το οποίο είχε κλείσει τον Ιούλιο του 2007 κατόπιν διπλωματικής συμφωνίας.
Ρωσία: Λαμβάνει προληπτικά μέτρα, μετά την πυρηνική δοκιμή
Η Ρωσία λαμβάνει προληπτικά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στρατιωτικά, μετά τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον οποίο δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα μέτρα, τα οποία δε συμπεριλαμβάνουν κινήσεις στρατευμάτων, είναι απαραίτητα για την περίπτωση που ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο.
Εξάλλου, το Ιτάρ-Τας επικαλέσθηκε αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να επιτραπεί ο πόλεμος νεύρων που γίνεται τώρα με τη Βόρεια Κορέα και να μετατραπεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση, σαφής αναφορά στη χθεσινή δήλωση της Πιονγκγιάνγκ ότι δε δεσμεύεται πλέον από τη συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψε με τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του κορεατικού πολέμου (1950-53).
Η υποστήριξη Μόσχας και Πεκίνου στην κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι επαρκής
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει επαρκή υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα για να ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα ώστε να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους Νταν Ρόζενταλ και Ρόμπερτ Κέιγκαν, η Ουάσιγκτον δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει κάποιον ηγέτη να διαδεχθεί τον Κιμ Γιόνγκ-ιλ, ικανό να λάβει τη στρατηγική απόφαση και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές συμβουλεύουν την κυβέρνηση Ομπάμα να ενισχύσει το αντιπυραυλικό σύστημα και τις αποτρεπτικές ικανότητες των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα).
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε χθες στον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ για να του ζητήσει μια γρήγορη και κοινή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη Βόρεια Κορέα.
Η Ρωσία, η οποία προεδρεύει αυτό τον μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκανε γνωστό ότι θα υποστηρίξει μια αυστηρή αντίδραση του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να απομονώσει την Πιονγκγιάνγκ.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι απολύτως αντίθετη με την πυρηνική δοκιμή και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να διακόψει κάθε ενέργεια που θα επιδεινώσει την κατάσταση και να σεβασθεί τις δεσμεύσεις για αποπυρηνικοποίηση.
Κλιμακώνοντας την ένταση, η Πιονγκγιάνγκ απείλησε σήμερα τη Νότια Κορέα με στρατιωτική επίθεση, έπειτα από την ανακοίνωση της Σεούλ ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή πρωτοβουλία για την αναχαίτιση και τον έλεγχο, στα διεθνή ύδατα, πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για τη μεταφορά πυρηνικού υλικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr