Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τo Κονγκό

Ο πρωθυπουργός Τιανγκαγέ ζήτησε την άμεση ανάπτυξη των Γάλλων στρατιωτών

Ο πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Νικολά Τιανγκαγέ ζήτησε σήμερα την άμεση ανάπτυξη Γάλλων στρατιωτών και μιας αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης (MISCA) στην χώρα του, μετά την έγκριση μιας σχετικής απόφασης λίγο νωρίτερα από τον ΟΗΕ.

Ο Τιανγκαγέ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών που σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπαγκουί, οι οποίες προκάλεσαν, όπως είπε, τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ήταν μια οργανωμένη απόπειρα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ η οποία είχε στόχο την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.

Εξάλλου σύμφωνα με επίσημη πηγή, μετά τις ανταλλαγές αυτές πυρών που ξέσπασαν πριν από την αυγή στο Μπαγκουί, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποφάσισε να κλείσει "μέχρι νεωτέρας" τα σύνορά της με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

"Λόγω της κατάστασης της ασφάλειας μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Μπαγκουί, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας αποφάσισε να κλείσει την μεθόριο μεταξύ της ΛΔ Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μέχρι νεωτέρας", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε μετά το πράσινο φως που έδωσε ο ΟΗΕ σε μια στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην χώρα αυτή, σε υποστήριξη της αφρικανικής δύναμης MISCA.

Παράλληλα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν απόψε ότι η ΕΕ εξετάζει την υποστήριξη που θα προσφέρει, η οποία θα είναι κυρίως οικονομική, στην επέμβαση των γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά το πράσινο φως του ΟΗΕ.

Η ΕΕ, η οποία είναι αποφασισμένη να "βοηθήσει την αποστολή αυτή", εξετάζει "πολλές επιλογές", οι οποίες είναι "κυρίως οικονομικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας Μάικλ Μαν.

Η βοήθεια αυτή, η οποία θα δοθεί για την λειτουργία της MISCA, θα πρέπει να είναι "σημαντική", πιθανώς πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ αναμένεται εξάλλου να "χαιρετίσει" σε ανακοίνωση που προβλέπεται να εκδώσει αργότερα σήμερα το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις γαλλικές δυνάμεις να επέμβουν σε υποστήριξη της MISCA, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr