Γερμανία: 470.000 Σοσιαλδημοκράτες ψηφίζουν για τη συγκυβέρνηση με Μέρκελ

Ο γερμανικός Τύπος προεξοφλεί ότι η «βάση» του SPD θα ανάψει το πράσινο φως στο «Μεγάλο Συνασπισμό»

Από σήμερα και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, τα περίπου 470.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο "Μεγάλο Συνασπισμό" και να εμπιστεύτουν μία συμμαχία με την Άνγκελα Μέρκελ, που υπήρξε η κύρια αντίπαλός τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
  
Το αποτέλεσμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η εκλογή της Μέρκελ από τους βουλευτές της Bundestag για μια τρίτη τετραετή θητεία ως καγκελαρίου.
  
Η κυβερνητική συμφωνία που συνήφθη με την Άνγκελα Μέρκελ «θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων», είχε υποστηρίξει στην περιοδεία του σε διάφορες γερμανικές πόλεις ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προκειμένου να πείσει τα μέλη του κόμματος να τις υπερψηφίσουν.
 
Ο  Γκάμπριελ πέτυχε μείζονες παραχωρήσεις, όπως τη θέσπιση ενός γενικού κατώτατου μισθού -για πρώτη φορά στη Γερμανία- και μια βελτίωση των συντάξεων. Όμως, τώρα θα πρέπει να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας για το συνασπισμό από τη «βάση» του κόμματος, αν και ο γερμανικός Τύπος προεξοφλεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα την εγκρίνουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", που επικαλείται τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,  μια μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί τα μέλη του κόμματος να δώσουν τις "ευλογίες" τους στο «Μεγάλο Συνασπισμό».
 
«Διαφωνώ εκ πεποιθήσεως με την κυρία Μέρκελ, όμως η λογική με σπρώχνει να ψηφίσω "ναι", διότι διαφορετικά θα υπάρξουν νέες εκλογές και αυτό δεν θα ήταν καλό» για το SPD, λέει ο Ράινχολντ Ντέμπους, συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός και μέλος του SPD.
 
Η ψηφοφορία διεξάγεται δι' αλληλογραφίας και δεν αναμένεται πολύ μεγάλη αποχή, σύμφωνα με την εφημερίδα "Bild".

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 14 Δεκεμβρίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr