Τα εννέα πράγματα που δε γνωρίζαμε για τον Νέλσον Μαντέλα

Τα εννέα πράγματα που δε γνωρίζαμε για τον Νέλσον Μαντέλα

Αδυναμίες, κινηματογραφικές εμφανίσεις, μεταμφιέσεις και λουλούδια… ποιες είναι οι «άγνωστες» πτυχές του Μαντίμπα

Τα εννέα πράγματα που δε γνωρίζαμε για τον Νέλσον Μαντέλα

Ο ήρωας εναντίον του απαρτχάιντ, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μία από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας, ο Νέλσον Μαντέλα, αγαπήθηκε όσο λίγοι, συγκλόνισε με την παρουσία του και τον αγώνα του, έγινε ήρωας βιβλίων και ταινιών, ενώ πολλές ήταν οι βιογραφίες που μιλούσαν για την πολυτάραχη ζωή του… Για τον Μαντίμπα, όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που λίγοι γνωρίζουν. Έτσι, το CNN σε δημοσίευμά του αναφέρεται στα εννέα λιγότερο γνωστά στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωής του.

1 Το πλήρες όνομα του Νέλσον Μαντέλα, είναι Νέλσον Ρολιλάλα Μαντέλα: Το μεσαίο όνομά του, Ρολιλάλα, στη γλώσσα Κόσα, σημαίνει «τραβάω το κλαδί από ένα δέντρο», με την έννοια του «ταραχοποιού». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο το όνομα Νέλσον, του δόθηκε από τους δασκάλους του την πρώτη ημέρα του δημοτικού σχολείου, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές για ποιο λόγο επελέγη αυτό το όνομα.

Κλείσιμο

2 Πραγματοποίησε κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Malcolm X», σε σκηνοθεσία Σπάικ Λι: Υποδύθηκε τον δάσκαλο, ο οποίος μπροστά στους μαθητές του απαγγέλει τον περίφημο λόγο του Μάλκολμ Χ, σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ωστόσο, ο Μαντέλα δεν ήθελε να πει τη φράση «με κάθε τρόπο», έτσι ο Σπάικ Λι πρόσθεσε την πρόταση αυτή εντάσσοντας το τμήμα αυτό από τη μαγνητοσκόπηση της ομιλίας του Μάλκολμ Χ.

3 Ένα πτηνό έχει πάρει το όνομά του: Μπορεί οδοί από το Κέιπ Τάουν ως την Καλιφόρνια να έχουν πάρει το όνομά του, όμως, ακόμα και ένα πτηνό λέγεται «Μαντέλα». Αυτό δεν είναι άλλο από τον δρυοκολάπτη Australopicus Νelsonmandelai. Επιπλέον, το 1973 μία ομάδα φυσικών στο Πανεπιστήμιο Λιντς ονόμασε ένα σωματίδιο «Mandela particle».

4 Παντρεύτηκε μία πρώτη κυρία: Η Γκρέις Μασέλ, πριν το γάμο της με τον Μαντέλα, ήταν παντρεμένη με τον πρόεδρο της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ.

5 Ήταν μάστερ των μεταμφιέσεων: Ο Μαντέλα κατάφερνε να ξεγελάει τις τοπικές αρχές με τις μεταμφιέσεις του. Μάλιστα, σε μία περίπτωση είχε υποδυθεί τον σοφέρ, ενώ το παρατσούκλι του ήταν «Μαύρη πρίμουλα», γιατί κατόρθωνε να ξεφεύγει από την αστυνομία. «Εγινα πλάσμα της νύχτας. Κρυβόμουν την ημέρα και έβγαινα τα βράδια για να κάνω τη δουλειά μου», αναφέρεται στη βιογραφία του «Long Walk to Freedom».

6 Ήταν λάτρης του μποξ: «Δε μου άρεσε η βία του μποξ. Με ενδιέφερε περισσότερο η τεχνική, πως κινείς το σώμα σου για να προστατευθείς, πως σχεδιάζεις μία επίθεση, πώς αποκτάς ρυθμό σε έναν αγώνα», αναφέρεται στη βιογραφία του.

7 Το αγαπημένο του πιάτο ήταν… ο πατσάς: Ακόμα και αν έχει γευματίσει με ηγέτες κρατών, απολαμβάνοντας λεπτές γεύσεις, η αδυναμία του είναι ο πατσάς!

8 Βρισκόταν στη λίστα πιθανών τρομοκρατών των ΗΠΑ: Το όνομα του Μαντέλα αφαιρέθηκε από τη λίστα των πιθανών τρομοκρατών, μοναχά το 2008, όταν ήταν 89 ετών.

9 Εμπνεύστηκε από ένα ποίημα: Ενώ ήταν φυλακισμένος στη νήσο Ρόμπεν, ο Μαντέλα διάβαζε το ποίημα του Γουίλιαμ Ερνεστ Χένλεϊ, «Ανίκητος» στους συγκρατούμενούς του. Το ποίημα, που μιλάει για εκείνους που δεν παραιτούνται ποτέ, αποτέλεσε έμπνευση για τον Μαντέλα. Τη φράση «Είμαι ο κύριος της μοίρας μου. Είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου», ανέφερε ο Μόργκαν Φρίμαν, υποδυόμενος τον Μαντέλα, στην ταινία «Invictus».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης