Ματέο Ρέντσι: Ο «Βούγιας» της ιταλικής Κεντροαριστεράς... ή ο «Ιταλός Ομπάμα»;

Διαθέτει το επικοινωνιακό χάρισμα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και το λαϊκό έρεισμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Διαθέτει το επικοινωνιακό χάρισμα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και το λαϊκό έρεισμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όμως, το μεγάλο του όπλο είναι τα νιάτα και η ομορφιά του.
    
Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματεο Ρέντσι, έχει κοφτερή γλώσσα και μεγάλη δόση ρεαλισμού. Στις  βασικές προγραμματικές του δηλώσεις,  ο Ρέντσι λέει "ναι" σε μόνιμες συμβάσεις εργασίας, αλλά να μπορούν να γίνονται και απολύσεις, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και υποστηρίζει την ουσιαστική βοήθεια στα ζευγάρια με παιδιά -αρχίζοντας από τους παιδικούς σταθμούς- και τη σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για τον Τύπο της πατρίδας του, είναι ο "Ιταλός Ομπάμα". Η επικοινωνιακή του δεινότητα, αλλά και η ικανότητα που τον διακρίνει να προσαρμόζει το πολιτικό μήνυμά του στις ανάγκες και τη συγκυρία της εποχής, θυμίζει στους συμπολίτες του τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ρέντσι ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων, που πριν από περίπου δύο δεκαετίες εκπροσώπησαν ο Μπιλ Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, και επιχειρεί να... αλώσει το μεσαίο χώρο, ώστε να διασφαλίσει την κατάκτηση της εξουσίας, αυτή τη φορά χωρίς... συγκατοίκους.

Έχει δηλώσει ότι είναι... υπέρμαχος της "Θεωρίας της Τριγωνοποίησης", πάνω στην οποία στηρίχτηκε η πολιτική ανέλιξη του Μπιλ Κλίντον στο μεσαίο χώρο, ώστε να τον μιμηθούν στη συνέχεια ο Τόνι Μπλερ στη Βρετανία και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία, αλλά και ηγέτες της Κεντροδεξιάς στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Ισπανία και ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία.

Στόχος του είναι να διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο και, σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, απομένει να διαπιστωθεί εάν θα προσπαθήσει να επισπεύσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, δημιουργώντας προβλήματα στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. 

Σχετικά με το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχουν ορισμένοι Ιταλοί σχολιαστές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να αναφέρονται με έμφαση σε πιθανή διάσπασή του, με πρωτοβουλία του Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
  
Το προσωνύμιο "Il Rottamatori" (πολτοποιητής) ακολουθούσε τον Ματέο Ρέντσι, πολύ πριν αναδειχθεί νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία. Τώρα, όμως, που απέσπασε σχεδόν 69% των ψήφων για να ηγηθεί της ιταλικής Κεντραοαριστεράς, όλοι κατάλαβαν γιατί αποκαλούν «πολτοποιητή» το χαρισματικό και τηλεγενή δήμαρχο Φλωρεντίας.

Τρία εκατομμύρια μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος κλήθηκαν χθες ν' αναδείξουν το νέο ηγέτη τους σε μία ανοικτή διαδικασία, με ατυχείς αντίπαλους του, τους Τζιάνι Κούπερλο και Πίπο Τσιβάτι, που συγκέντρωσαν 18% και 13% των ψήφων, αντίστοιχα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr