Η απολογία του φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου για τη γκάφα με την Δανή πρωθυπουργό

Η απολογία του φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου για τη γκάφα με την Δανή πρωθυπουργό

Ποιος βρίσκεται πίσω από τη φράση: «Μία ξανθιά γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων»

Η απολογία του φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου για τη γκάφα με την Δανή πρωθυπουργό

Με τίτλο «Η ιστορία πίσω από τη selfie», ο φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, Ρομπέρτο Σμιτ, γράφει στην ιστοσελίδα του AFP για την περίφημη φωτογραφία που απεικονίζει τον Μπαράκ Ομπάμα και την Δανή πρωθυπουργό, Χέλλε Τόρνινγκ Σμιτ, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου και αναστάτωσε την πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Ο Σμιτ, αρχικά όταν έστειλε την επίμαχη λήψη στο πρακτορείο του, είχε αναφέρει στη λεζάντα ότι πρόκειται για τον Αμερικανό πρόεδρο και «μία ξανθιά κυρία αγνώστων λοιπών στοιχείων», φράση που αναπαράχθηκε αρχικά από την Washington Post και στη συνέχεια και από άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά, η ξανθιά κυρία, δεν ήταν άλλη από την Χέλλε Τόρνινγκ Σμιτ, αλλά ο συνεπώνυμός της, δεν όφειλε να το γνωρίζει, όπως υποστηρίζει, καθότι είναι «Γερμανοκολομβιανός με βάση την Ινδία».

Μάλιστα, όπως αναφέρει για αυτό το λόγο «δε νιώθω άσχημα που δεν την αναγνώρισα. Εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι ήταν μέλος του επιτελείου του Ομπάμα».

Εξηγεί, δε, ότι από τη στιγμή που ο Ομπάμα ολοκλήρωσε την ομιλία του στην επιμνημόσυνη δέηση του Νέλσον Μαντέλα και επέστρεψε στη θέση του, αποφάσισε να ακολουθήσει τις κινήσεις του.

Κλείσιμο

«Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν περίπου 150 μέτρα από εκεί που ήμουν εγώ. Ήταν περικυκλωμένος από ξένους αξιωματούχους και αποφάσισα να παρακολουθήσω τις κινήσεις του με τη βοήθεια του τηλεφακού μου 600 mm x 2», γράφει στο κείμενό του ο Σμιτ.

Αφού, λοιπόν, ομολογεί την άγνοιά του για την κυρία που καθόταν δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, συνεχίζει αναφέροντας: «Ξαφνικά, η γυναίκα έβγαλε το κινητό τηλέφωνό της και τράβηξε χαμογελώντας μία φωτογραφία με τον Κάμερον και τον Αμερικανό πρόεδρο. Απαθανάτισα τη στιγμή αυτόματα. Όλοι γύρω μου στο στάδιο, χόρευαν, τραγουδούσαν γελούσαν τιμώντας τον ηγέτη τους που είχε χαθεί. Η ατμόσφαιρα ήταν περισσότερο καρναβαλική, παρά πένθιμη».

Όσο για την ένταση που προκάλεσε η λήψη του ανάμεσα στο προεδρικό ζεύγος, ο Σμιτ γράφει: «Διάβασα αργότερα στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι η Μισέλ Ομπάμα έδειχνε αρκετά ενοχλημένη, βλέποντας την Δανή πρωθυπουργό να τραβάει τη φωτογραφία. Όμως, οι φωτογραφίες μπορούν να πουν ψέματα. Στην πραγματικότητα, λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα η πρώτη κυρία αστειευόταν με εκείνους δίπλα της, εκ των οποίων και τον Κάμερον και την Σμιτ. Το αυστηρό βλέμμα της απαθανατίστηκε τυχαία».

Βέβαια, ο φωτορεπόρτερ μπορεί να υποστηρίζει ότι η διάθεση της Μισέλ Ομπάμα ήταν καλή, ωστόσο οι λήψεις στο σύνολό τους, μάλλον τον διαψεύδουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σμιτ ισχυρίζεται ότι όλες οι φωτογραφίες που τράβηξε ήταν αυθόρμητες και με αυτό τον τρόπο θέλησε να περάσει στο κοινό, ότι ακόμα και οι ηγέτες κρατών είναι άνθρωποι, όπως όλοι.

Μάλιστα, τονίζει ότι το να  βγάζει κανείς φωτογραφία «selfie» είναι απολύτως φυσιολογικό, ενώ ένα ολόκληρο στάδιο τραγουδούν και χορεύουν.

Την ίδια στιγμή ο φωτορεπόρτερ γράφει: «Η ομάδα του γαλλικού πρακτορείου εργάστηκε σκληρά για να αποτυπώσει την αντίδραση των Νοτιοαφρικανών στο θάνατο κάποιου που θεωρούν πατέρα τους. Επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε τα πραγματικά συναισθήματα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης