Ρωσία: Ελεύθερες οι Pussy Riot μετά την έγκριση νόμου περί αμνηστίας;

Ρωσία: Ελεύθερες οι Pussy Riot μετά την έγκριση νόμου περί αμνηστίας;

Πράσινο φως και για τους ακτιβιστές της Greenpeace μετά την έγκριση νόμου από τη ρωσική Δούμα

Ρωσία: Ελεύθερες οι Pussy Riot μετά την έγκριση νόμου περί αμνηστίας;

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τη Ρωσία και αφορούν στα μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που παραμένουν φυλακισμένα επειδή τραγούδησαν κομμάτι κατά του Πούτιν στο εσωτερικό καθεδρικού ναού.

Με την απόφαση της ρωσικής Δούμας να εγκρίνει νόμο περί αμνηστίας, ίσως ανάψει το πράσινο φως για την αποφυλάκιση των δύο γυναικών, ενώ ενδέχεται να αρθούν και οι κατηγορίες ενάντια στους 30 ακτιβιστές της Greenpeace που κρατούνται επειδή διαμαρτυρήθηκαν σε πετρελαϊκή πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με δικηγόρους, ο νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση την Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και την Μαρία Αλιόχινα.

Μάλιστα, όπως δήλωσε η δικηγόρος των δύο μουσικών, Ιρίνα Χρούνοβα, αναμένεται να αφεθούν ελεύθερες πριν το τέλος του έτους, ενώ το ίδιο φέρεται να ισχύει και για τους ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace.

Αρχικά ο νόμος ανέφερε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό. Όμως μια τροποποίηση που προστέθηκε σήμερα επεκτείνει την ισχύ του και σε ανθρώπους εναντίον των οποίων δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, παρόλα αυτά δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι άνθρωποι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την αμνηστία αυτή.

Ο Ρώσος συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν, είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έως και 22.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά ο βουλευτής Πάβελ Κρασενίνικοφ εκτίμησε εχθές ότι αριθμός θα είναι περίπου 10.000.

Βέβαια, επισημαίνεται πως ο νόμος δεν προβλέπει αμνηστία για όσους έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, για παράδειγμα, γεγονός που αποκλείει στον επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για σειρά αδικημάτων, να αφεθεί ελεύθερος.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης