Δικαιοσύνη για το Λόκερμπι ζητούν ΗΠΑ, Βρετανία και Λιβύη

Ήταν Δεκέμβριος του 1988 όταν βομβιστική επίθεση εναντίον ενός επιβατικού αεροπλάνου που εξερράγη προκάλεσε τον θάνατο 270 ανθρώπων

Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο από την  βομβιστική επίθεση εναντίον ενός επιβατικού αεροπλάνου της εταιρείας Pan Am, το οποίο εξερράγη το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, προκαλώντας τον θάνατο 270 ανθρώπων, με τις αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Λιβύης να τιμούν την μαύρη αυτή επέτειο ευχόμενοι σε κοινή ανακοίνωσή τους «να δικαστούν όλοι αυτοί που ευθύνονται για την άκρως ωμή τρομοκρατική αυτή ενέργεια».

«Θέλουμε όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της άκρως ωμής τρομοκρατικής ενέργειας να δικαστούν και θέλουμε να καταλάβουμε γιατί διαπράχθηκε», αναφέρουν το Λονδίνο, η Ουάσινγκτον και η Τρίπολη σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε πλήρως για να αποκαλύψουμε όλα τα γεγονότα στην υπόθεση αυτή. Θα προσφέρουμε όλη μας την υποστήριξη στους ερευνητές ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και χαιρετίζουμε την προσεχή επίσκεψη Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών στην Λιβύη για να συζητήσουν όλες τις πτυχές αυτής της συνεργασίας, κυρίως την ανταλλαγή πληροφοριών, εγγράφων και την πρόσβαση σε αυτόπτες μάρτυρες», προσθέτουν.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1988, ένα Μπόινγκ 747 της Pan Am, που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη, εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι στην Σκωτία, 38 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Και οι 259 επιβαίνοντες του αεροπλάνου, κυρίως Αμερικανοί, σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτή, όπως και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι.




Το 2003, το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι αναγνώρισε επισήμως την ευθύνη που έφερε για την επίθεση αυτή και στην συνέχεια κατέβαλε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Ο μόνος άνθρωπος που καταδικάστηκε ποτέ για την επίθεση αυτή, ο Αμπντελμπάσετ αλ Μεγκράχι, πέθανε τον Μάιο του 2012 στην Λιβύη, αφού είχε αφεθεί ελεύθερος από την Σκωτία τρία χρόνια νωρίτερα για λόγους υγείας.

Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, το γραφείο του εισαγγελέα της Σκωτίας ζήτησε επισήμως από τις νέες αρχές της Λιβύης να βοηθήσουν στην έρευνά του και οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου. Από την πλευρά τους οι νέες αρχές της Λιβύης εξέφρασαν την βούλησή τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την υπόθεση αυτή. Αμερικανοί και Σκωτσέζοι ερευνητές έχουν έκτοτε μεταβεί στη Λιβύη.

Με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από την επίθεση αυτή, διάφορες εκδηλώσεις μνήμης είχαν διοργανωθεί σήμερα στην Βρετανία και στις ΗΠΑ για τα θύματα της επίθεσης.

Οι οικογένειες των θυμάτων μετείχαν σε μια θρησκευτική τελετή που έγινε στο Λόκερμπι στο κοιμητήριο του Ντράιφεσντεϊλ όπου έχει ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των νεκρών αυτής της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο παρουσία του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης Κρεγκ Λινς.

«Στις απίστευτες και αποτρόπαιες ενέργειες που διαπράττονται στην ιστορία από αυτούς που προσπαθούν να φέρουν τον τρόμο στην καρδιά και στο πνεύμα μας, απαντούμε με την δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να εμποδίζουμε τους ανθρώπους και τις οργανώσεις να διαπράττουν τέτοιες ωμότητες», δήλωσε ο Κρεγκ Λινς, χαιρετίζοντας το θάρρος των συγγενών των θυμάτων του Λόκερμπι. «Είμαστε όλοι ενωμένοι στην αναζήτηση της αλήθειας», πρόσθεσε.

«Η τρομοκρατία δεν θα θριαμβεύσει», υπογράμμισε εξάλλου το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την επίθεση αυτή, στην οποία σημείωνε ότι «το Λόκερμπι παραμένει μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της αεροπορίας και η πιο αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε ποτέ στη Βρετανία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr