Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό

Στη διάθεση του Ερντογάν οι παρατήσεις των τεσσάρων υπουργών - Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας - Ουάσινγκτον για ανάμειξη Αμερικανού πρεσβευτή στην υπόθεση

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, με δεδομένο ότι μόλις επιστρέψει θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Χθες, έγινε και επισήμως γνωστό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά και οι τέσσερις υπουργοί από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του σκανδάλου είχαν υποβάλει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή τους.

Το θέμα πλέον είναι τι θα αποφασίσει να κάνει ο κ. Ερντογάν και σε ποιο πλαίσιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση γιατί θα ήταν ένας τρόπος ομολογίας ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην κυβέρνησή του αναφορικά με τα σκάνδαλα αυτά.

Σε κρίση πάντως έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον με το φιλοκυβερνητικό Τύπο να κατηγορεί τον Αμερικανό πρεσβευτή για ανάμειξη στην υπόθεση, ειδικότερα στο σκέλος που αφορά σε παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν από την κρατική τράπεζα Χαλκμπανκασί.

Στο σπίτι του διοικητή της τράπεζας βρέθηκαν εκατομύρια δολάρια και ο Αμερικανός πρεσβευτής φέρεται να είπε σε Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι "τους είχαμε ζητήσει να κόψουν τις σχέσεις αυτές, δεν μας άκουσαν και τώρα παρακολουθείται η πτώση μιας αυτοκρατορίας".
Παρά τις διαψεύσεις, η προειδοποίηση Ερντογάν για απελάσεις πρεσβευτών φαίνεται ότι ήταν μια έμμεση υιοθέτηση των δημοσιευμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr