Ερντογάν: Ταξίδι στο Πακιστάν για να εκτονωθεί η κρίση

- Μετά τις απειλές ότι θα «κόψει χέρια» και τις καταγγελίες εναντίον των ΗΠΑ
- Τον συνοδεύει υπουργός του οποίου ο γιός έχει συλληφθεί για τις μίζες
- Υποδοχή με ροδοπέταλα και δώρο ένα άλογο
 - Halkbank: Νόμιμες οι συναλλαγές με το Ιράν

«Βρωμάει. Είναι η πιο ξεκάθαρη περιγραφή του σκανδάλου που έχει αποκαλυφθεί.  Πρόκειται για την έρευνα που εμπλέκει περισσότερους από 50 υπόπτους, εκ των οποίων και τέσσερις υπουργοί που για πρώτη φορά αναμειγνύονται σε ανάλογη υπόθεση –οι οποίοι ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- και τους υιούς τους», αναφέρει στη στήλη του στην εφημερίδα Zaman ο Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαιντάρ για σκάνδαλο μεγατόνων που συγκλονίζει την Τουρκία.

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός καταγγέλλει ξένους και εγχώριους προδότες, τη στιγμή που απειλεί ότι θα «κόψει τα χέρια» στους αντιπάλους του, η χώρα του βρίσκεται στη δίνη του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκει στενούς συνεργάτες του και ίσως τους ίδιους τους υιούς του.



Σε μία προσπάθεια, δε, να εμφανίσει μία διαφορετική εικόνα από την πραγματική, δεν ματαίωσε το ταξίδι του για το Πακιστάν, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

Μάλιστα, για το ταξίδι του επέλεξε να τον συνοδεύσει ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο γιος του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο και συνελήφθη.

Πάντως η άφιξή του στη Λαχώρη ήταν ιδανική για να τονωθεί ο εγωισμός του, καθώς έγινε δεκτός με ροδοπέταλα, χορούς, μουσική, ενώ ο αδελφός του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, του δώρισε ένα άλογο.



Βέβαια, ούτε το άλογο, ούτε οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θα τον κάνουν να ξεχάσει αυτό που συμβαίνει στη χώρα του. Πως θα μπορούσε, άλλωστε την ώρα που ενώ εκείνος βλέπει παντού «προδότες», οι υπόλοιποι να βλέπουν μία καθαρή υπόθεση διαφθοράς που απλώνεται από την κυβέρνηση, μέχρι σημαντικούς επιχειρηματίες που δρουν στην Τουρκία και το τραπεζικό σύστημα.

«Οι υποψίες για διαφθορά υπήρχαν εδώ και δύο ή τρία χρόνια», αναφέρει ο Μπαιντάρ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο λαός δε μπορούσε με βεβαιότητα να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

«Ακόμα και σήμερα, ενώ η ιστορία εκτυλίσσεται, κανείς δε μπορεί να πει αν αυτό που έχει αποκαλυφθεί είναι η κορυφή του παγόβουνου. Επίμονες φωνές υποστηρίζουν ότι τα πλοκάμια του χταποδιού μπορεί να αγκαλιάσουν πολλούς παραπάνω από τέσσερις υπουργούς», συμπληρώνει ο αναλυτής της εφημερίδας που πρόσκειται στον εχθρό πλέον του Ερντογάν, τον ιμάμη Φατουλάχ Γκιουλέν.



Ο πανίσχυρος Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ και ασκεί επιρροή στην αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, μπορεί να αρνείται την εμπλοκή του στο ξέσπασμα του σκανδάλου, αλλά δε δίστασε να προχωρήσει σε δηλώσεις ως απάντηση σε εκείνες του Τούρκος πρωθυπουργού.

«Ο Αλλάχ βλέπει ποιος είναι ο ψεύτης», είπε από τις ΗΠΑ ο Γκιουλέν, απαντώντας σε όσα είπε ο Ερντογάν από τον Πόντο όπου υποστήριξε ότι «όπου και να βρίσκονται οι εχθροί της χώρας, σε όποια σπηλιά και αν έχουν κρυφτεί θα τους ξετρυπώσουμε».

Στο μεταξύ, τέσσερεις υπουργοί έχουν ήδη θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού, χωρίς εκείνος να έχει αποφασίσει αν θα τις δεχτεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να περισώσει όσα μπορεί.

Παράλληλα, η Halkbank, της οποίας ο διοικητής, Σουλεϊμάν Ασλάν, βρέθηκε με 4,5 εκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε κουτιά υποδημάτων, υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές Τουρκίας-Ιράν που πραγματοποιήθηκαν ήταν νόμιμες.

Πίσω από αυτές κρύβεται ο συλληφθείς Αζέρος επιχειρηματίας, Ζερά Ζαράμπ, ο οποίος δωροδόκησε τους υπουργούς Οικονομίας, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και λέγεται πως χρηματοδότησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς ώστε να τον βοηθήσουν να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του.

Ο Ζαράμπ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που μεσολαβούσε ώστε να προμηθεύεται η Τουρκία πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.



Ωστόσο, η κρατική τράπεζα υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές με το Ιράν ήταν καθόλα νόμιμες και σέβονταν τους εγχώριους και διεθνείς κανόνες.

Παράλληλα, και ενώ δεκάδες είναι οι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας που έχουν «καρατομηθεί» με εντολή Ερντογάν, 15 επιπλέον διοικητές αστυνομίας έχουν αποπεμφθεί, ενώ ένας ακόμα θεωρείται ότι διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι πολίτες βγήκαν και πάλι στους δρόμους μετά τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί του περασμένου καλοκαιριού, και ήρθαν αντιμέτωποι με μάνικες νερού και δακρυγόνα από την αστυνομία.

Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ερντογάν, ο οποίος λίγο πριν αναλάβει την εξουσία είχε υποσχεθεί στο λαό διαφάνεια, «καθαρή» διακυβέρνηση, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και σαφή διαχωρισμό της εξουσίας… υποσχέσεις που δεν κράτησε.

Και όπως αναφέρει ο Μπαιντάρ, ο πρωθυπουργός τώρα αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση εδώ και χρόνια και το γνωρίζει. Ενώ είχε προετοιμαστεί για την επόμενη εκλογική νίκη του, αναγκάζεται να πάρει δραστικές αποφάσεις. Όμως, ο λαός γνωρίζει ότι κάτι σάπιο υπάρχει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr